24 juni 2005

FTD avontuurtje

Mijn taart is niet lekker zonder wat p2p hagelslag (o.i.d.) en mijn favoriete boeltje in windows is de laatste tijd toch wel usenet. Dit mede doordat paps en mams een XS4All abo hebben en XS4All levert aan zijn klanten toegang tot de geweldige Newszilla server; deze staat voor zover ik weet een heel eind boven de normale door providers geleverde nieuws services aangezien de retentie een stuk hoger is (de boel blijft veel langer op de servers staan). Dit houdt dus in dat je niet binnen een dag er bij hoeft te zijn maar een weekje de tijd hebt om binnen te halen (of natuurlijk te lezen als je daar meer zin in hebt) wat je wilt.

Anyway, dit mooie gebeuren wordt alleen maar mooier door FTD, een programma waarmee een Nederlandse usenet community meldt wat ze posten en in de gaten houdt wat er allemaal gepost wordt door anderen op de verschillende usenet groepen. Al met al een gezellige boel.

Maar natuurlijk heb je zoals gewoonlijk een probleem als je linux draait. Of in ieder geval.. dat kun je hebben. Er zijn namelijk linux alternatieven en soms werken ze soms niet. Eerdere pogingen om FTD4Linux te installeren gingen meteen goed mis, maar sinds kort is versie 0.10 uit en dus heb ik het maar eens opnieuw geprobeerd.

Hiervoor heb ik me nog even gestort op een avontuurtje dat door Spaantje beschreven is; het draaien van de windows versie met behulp van Crossover Office en daarmee geïnstalleerde Internet Explorer (jaja, ik weet het, ik ben een heidene, kruizig me maar). Dit ging echter niet helemaal flex.

FTD4Linux dus maar. Eerst de boel gedownload en geunpacked en ./configure, maar hier begon het gekloot: je moet eerst nog een zootje aan mozilla en mozilla-firefox dev pakketjes installeren en daarnaast ook libxslt1-dev. Klaar met configure, on to make: weer een probleempje, wat nu echter te maken heeft met Ubuntu zelf en snel is op te lossen. Er mist namelijk een linkje.

$ sudo ln -s libcrypto.so.0.9.7 /usr/lib/libcrypto.so

lost dit probleem op. Even opnieuw make draaien, sudo make install en de boel is geïnstalleerd.

Natuurlijk houdt de pijn hier echter niet op. Het volgende probleem doet zich voor bij het opstarten: ik krijg wel een scherm maar daarna de foutmelding dat de locatie van de http auth plugin niet bekend is. Zucht. Godzijdank levert een kijkje op de downloads pagina van de FTD4Linux site hoop; onderaan staat het verlossende Ubuntu 64bit http auth pluginnetje!

Dus even downloaden en op een mooi plekje neerzetten (ik vond /usr/local/lib wel geschikt), ftd opstarten, in de configuratie de locatie aangeven van de lib en... HALELUJA BROEDERS EN ZUSTERS DE FTD IS HIER! Het is zelfs nog lekkerder dan de windows versie want je hebt nu beschikking over de heerlijke mozilla tabs!

En tot zover dit spannende avontuur. Dus kinderen, oogjes dicht en snaveltjes toe. Ik ga vannacht lekker leechen!

Bronnen: