25 juni 2005

RSS feed Gnome applet (en Python setup probleem met smeg opgelost)

Geïnspireerd door sensei Jos ging ik eens op zoek naar een RSS feed appletje voor in de gnome balk (moet dat ding toch vol krijgen), leek me dat iemand dat ooit wel eens bedacht zou moeten hebben. Natuurlijk bracht een snelle googlesessie me tot een leuk linkje dat er veelbelovend uitzag (de rest van de site is trouwens ook wel grappig). Het is zelfs in Python gemaakt waar ik laatst een nanocursusje in had gehad op school, dus wie weet wat we dr nog van leren!

Maar eens uitproberen dus; even de dependencies oplossen, dat wil zeggen het zogenaamde Feedparser installeren, ook al met een leuk Python setup scriptje... maar dat hebben we eerder gezien de laatste tijd: smeg, de gnome menu editor, moest ook met een python setup script geïnstalleerd worden. En jahoor, ook nu weer een error.. dit riekt naar systematisch foutje in de python boel!

Deze keer niet gehinderd door extreme temperaturen ging ik maar eens op zoek wat er nu aan de hand was. Ik kreeg namelijk de melding:

running install error: invalid Python installation: unable to open /usr/lib/python2.4/config/Makefile (No such file or directory)

Sterker nog, ik heb die hele directory niet. Op zoek naar een Makefile dus dacht ik, maar die kon ik in /usr/lib/python2.4 niet vinden. Eens kijken of apt nog iets lekkers te bieden heeft dan; even het python-dev pakket installeren en.. HO daar komt ie al.. bijna dan, wel even meteen als root uitvoeren.

Altijd leuk hoe zo'n stukje uit de hand kan lopen, maar goed, we gaan verder. Nog even de applet zelf downloaden en installeren. Dit doen we door de INSTALL file executable te maken (ongebruikelijk voor zover ik weet, maar goed kan ook) met chmod en deze te runnen, tenminste dat was waarschijnlijk het idee van de maker, maar dit is een nogal waardeloos scriptje met een aantal foutjes.

We duiken dus eerst nog even in dit INSTALL bestand. Ten eerste moet je hier de mappen met python2.3 aanpassen aan je eigen python versie (bij mij 2.4). En ten tweede moet je de mappen die aangemaakt worden met de naam rss_applet veranderen in gnome_rss (of de gnome_rss directories veranderen in rss_applet). Draai nu het scriptje als root ennnnn.. TADAAAA! Een gloednieuw toe te voegen appletje voor in je gnomebalk.

Wel een flinkerd though, als je hem daar niet vol mee krijgt weet ik het ook niet meer. Hoewel, je kunt de breedte ook gewoon aanpassen zie ik nu dus dat moet allemaal wel goed komen lijkt me. Op de install na een leuk progje, hoewel bij sommigen de tickertape stijl wellicht niet in de smaak zal vallen (can't blame them either, es zien hoe lang ik dit volhou).