29 juni 2005

Suspend to RAM

In hoary is het ACPI gebeuren (stroombesparende opties zoals standby modi) een stuk beter geregeld. Moest je bijvoorbeeld in warty zelf nog suspend to disk (hibernate) in je kernel bakken, tegenwoordig zit het er standaard in en staat het zelfs mooi in je logout menutje.

Om de een of andere reden staat suspend to RAM (standby) er niet bij (geloof dat het te maken heeft met dat het niet helemaal extreem betrouwbaar is op het moment). Deze kost je iets meer stroom omdat je RAM geheugen dus aan blijft staan, maar is wel een stuk sneller met opstarten.

Gelukkig biedt de vernieuwde SuspendHowto van Ubuntu uitkomst. Edit simpelweg het bestand /etc/default/acpi-support; naast een heleboel andere leuke opties vind je hier bovenaan de ACPI_SLEEP=true optie die je even moet uncommenten (het hekje ervoor weghalen) en je hebt standby voortaan in je logout lijstje. Zelf heb ik wel eens het probleem dat na een suspend het scherm wat raar doet (geeft niets weer, maar X is er wel want de geluiden doen het) en ook hiervoor biedt het bestandje een oplossing: even DOUBLE_CONSOLE_SWITCH=true uncommenten en voortaan wordt er bij het opstarten even van de X console afgeswitcht en gaat ie weer terug; een oplossing die ik ook al had maar hiervoor handmatig toe moest passen. Dank u Canonical!

Bron: Ubuntu Wiki: Suspend Howto