18 juli 2005

ATI Drivers

Dus ik zo ff een beetje Tuxracer installeren op me lap om uit te proberen, aangezien ze die nu ook op de ouder bak hebben, kom ik erachter dat ik hier helemaal geen 3D versnelling heb! Hier zit echter een ATI Radeon in, dus gaan we daar de driver maar even voor installeren.

Benodigde ingrediƫnten (pakketten):

  • xorg-driver-fglrx
  • xorg-driver-fglrx-dev (niet perse nodig, maar kan altijd nog van pas komen)
  • fglrx-control (de Control Panel voor de driver, ook niet perse nodig, maar vast leuk)

Nu zou je denken dat ze nog ingesteld zouden moeten worden. Dit kan naar verluidt met het programma fglrxconfig. Dit is een progje dat je door een aantal vragen over je systeem leidt en aan de hand daarvan een XF86Config bestandje aanmaakt, maar daar hebben we dus niet direct wat aan aangezien Ubuntu al een tijdje op X.org draait. Het configuratie bestand /etc/X11/xorg.conf is echter bijna hetzelfde, dus kunnen we fglrxconfig draaien en de vragen beantwoorden (veel enteren, het meeste maakt toch niet uit) en de code die van toepassing is op de grafische kaart naar de xorg.conf kopiƫren.

Deze code is het blokje Device "ATI Graphics Adapter"; dat kopieer je dus in z'n geheel (tis nogal een brok) naar je xorg.conf en tegelijkertijd zet je #'s voor het blok in dat bestand met Device "ATI Technologies..." enzovoorts; dat is namelijk de oude driver die je eruit wilt commenten. Nu nog 1 kleine aanpassing: Bij het blok Section "Screen" moet nu waar eerst dat "ATI Techno..." stond "ATI Graphics Driver" staan.

Even X herstarten (reboot of ctrl-alt-backspace) en de boel loopt op de nieuwe driver! Maar of dat nou zo'n verbetering is... Ten eerste kan ik nu de resolutie niet meer aanpassen via Systeem > Voorkeuren > Schermresolutie en ten tweede doet de hardwarematige 3D ondersteuning het nog niet, want Tuxracer racet nog niet echt.

Na even beter te hebben rond gegoogled kom ik echter achter een howto op de Ubuntu Wiki die het proces een stuk simpeler maakt. We gaan dus om te beginnen de door fglrxconfig geproduceerde rotzooi weer uit onze xorg.conf gooien en uncommenten de oude driver. Ook de bij Section "Screen" gemaakte verandering moet weer terug gedraaid worden. Vervolgens veranderen we in de Section "Device" die we zojuist van de #'s ontdaan hebben de Driver van "ati" in "fglrx". Vervolgens gebruiken we het leuke commandootje uit de Wiki:

$ echo fglrx | sudo tee -a /etc/modules

Dit voegt fglrx aan /etc/modules toe, wat je dus ook zelf kunt doen, maar dit is natuurlijk een stuk fancier. Tenslotte een reboot en we zijn opgescheept met een X met een wat frisser configuratie bestand en toch een nieuwe driver. Geen beter resultaat though; nog steeds geen 3D acceleratie.

Op aanraden van de wiki dus maar even kijken naar de log:

$ cat /var/log/Xorg.0.log | grep 'fglrx(0)'

Dit levert me de volgende informatie:

(EE) fglrx(0): DRIScreenInit failed! (WW) fglrx(0): *********************************************** (WW) fglrx(0): * DRI initialization failed! * (WW) fglrx(0): * (maybe driver kernel module missing or bad) * (WW) fglrx(0): * 2D acceleraton available (MMIO) * (WW) fglrx(0): * no 3D acceleration available * (WW) fglrx(0): ********************************************* *

Oke DRIScreenInit dus... whatever, meteen maar de aangegeven oplossing uitproberen:

$ sudo apt-get install linux-restricted-modules-amd64-generic

Ik heb de opdracht iets aangepast omdat ik werk met een andere kernel, maar zo werkt het in ieder geval met de nieuwste versie die gepackaged is. Helaas blijk ik deze al te hebben, dus dit feestje gaat niet door. Probleem is dus dat de versie die ik al heb voor een oudere kernel versie is (degene die wordt meegeleverd met de distro, om een of andere reden heb ik ooit zelf een nieuwere kernel gecompiled) en er geen versie is voor de kernel die ik nu draai. Nu zou ik best terug willen naar die vorige kernel versie, maar daarmee start de boel niet meer goed op. Ik ben het even zat, 2D werkt iig nog prima, dus ik laat het eerst maar even zo tot er een pakket geleverd wordt met een nieuwere kernel dan ik nu draai.