26 juli 2005

Enlightenment

Weer eens een nieuwe window manager uitproberen. Hoor namelijk dat dit wel een geinig super customisable progje is en natuurlijk moet je altijd blijven zoeken naar het beste.

Installatie

Dus eerst maar even installeren; gewoon het pakket enlightenment installeren en je hebt de basis binnen. Het wordt echter niet mooi automatisch toegevoegd aan je Sessies lijst bij het login scherm, dus moet je dat even zelf doen. Dit gaat op een soortgelijke manier als bij het toevoegen van een Gnome menu item. De plek waar de bestanden voor de Sessies staan is /usr/share/xsessions/. Het zijn dezelfde oude vertrouwde .desktop bestandjes en de structuur van de bestanden is ook exact hetzelfde.

Om een nieuwe sessie toe te voegen maak je een nieuw bla.desktop bestand aan en vul je dat bestand met in het geval van Enlightenment de volgende tekst:

[Desktop Entry] Encoding=UTF-8 Name=Enlightenment Comment=De Enlightenment window manager. Exec=enlightenment Icon= Type=Application

Even je X opnieuw opstarten (ctrl-alt-backspace of natuurlijk een volledige reboot) en hij staat in je lijstje!

Review

Korte review dus: eerste indruk: lekker cleane opzet; de hele desktop is bijna leeg op een vage balk (dit blijkt een dragbar te zijn; een balk waarmee je de multiple desktops die je meestal wel in Linux hebt over elkaar heen kunt slepen) en 3 kleine schermpjes na (dit zijn 2 schermpjes voor de 2 desktops en 1 is de Iconbar ofzo, een ding waar je geminimaliseerde programma's in terecht komen). Verder is het mooi dat je meteen een schermpje met een vrij uitgebreide intro van E(nlightenment) krijgt.

Na verder onderzoek met de muis zeg ik "wow, best geinig"; zo is de desktop niet alleen opgedeeld in meerdere desktops, maar bestaan de desktops zelf ook nog uit meerdere 'schermen'. Het is zeg maar net alsof je meerdere beeldschermen gebruikt, maar dan op één beeldscherm. Als je met de muis naar een zijkant van het scherm gaat waar nog zo'n scherm zit en even door drukt met je cursor dan verschuift het beeld naar dat scherm. Zo heb je dus gewoon grotere desktops naast dat je er meerdere hebt. Tweede geinige dingetje zijn de enorm uitgebreide tooltips als je je muis even ergens stilhoudt; er komt meteen een enorme lijst van mogelijke muisacties eventueel in combinatie met een toets op je bord. Geinig!

Ook geinig is het feit dat de windows 'botsen' tegen randen van andere windows en de rand van een scherm/desktop. Dit is te vergelijken met het plak gedrag dat schermpjes kunnen hebben (als je ze dicht bij een rand houdt 'plakken' ze aan die rand vast) maar op deze manier kun je het veel dichter erbij houden omdat het window pas botst als ie er echt tegenaan staat... het is allemaal wat lastig uit te leggen, maar het is in ieder geval cool!

Nou ja ik kan wel doorgaan allerlei geinige dingetjes op te noemen, maar die kun je zelf wel ontdekken. Er is echter ook nog een downside die ik even aan moet stippen: er zit niet automatisch een programmalijstje bij in (had zo van Gnome overgenomen kunnen worden lijkt mij) en ik kan zo snel ook niet vinden waar ik een terminal ofzo kan starten, dus ik kan er nu nog niets mee. Vrij stom! Zal vast makkelijk op te lossen zijn door de boel even van buiten E aan te passen, maar daar ga ik me nu verder niet in verdiepen.

Al met al kan ik concluderen dat dit best een geinige window manager is. Bovendien kan hij ook out-of-the-box samenwerken met Gnome (hoewel je dat wel zelf in moet stellen I reckon) dus wie wellicht dat ik ooit nog eens m'n huidige (Metacity geloof ik) verwissel met dit fijne staaltje software.

Bron: Ubuntu Forums