15 juli 2005

Firefox Thema's complicatie

Dacht ik mooi van het gezeur af te zijn door Linux te installeren, komt meteen de eerste dag al de eerste klacht: "Mag ik Firefox updaten, want ik kan geen thema's gebruiken met deze versie.." en dat mag natuurlijk niet zonder root toegang. Maar ja, dan kan ik net zo goed meteen de hele computer het raam uit smijten; dat gaat uiteindelijk ergens fout.

Oplossing zoeken dus. Wat blijkt: er zijn meer klachten over. Het is een beetje een comflict tussen de Ubuntu update procedure en Mozilla. Het zit namelijk zo: als ze bij Ubuntu een pakket updaten doen ze dat in de stabiele versie alleen met security patches en ze laten daarbij het versie nummer gelijk aan dat wat in de eerste stabiele release erbij zat. In dit geval is dit echter een probleem, want de Mozilla addons site blokkeert versienummers lager dan 1.0.4, omdat het security probleem in dit geval te groot was om het gevaar te lopen dat mensen met een lagere browser versie niet updaten. Nu is dit probleem dus wel verholpen in de Ubuntu versie, maar de versie is nog steeds lager dan 1.0.4 en dus kun je niet meer op de addons pagina komen ook al heb je een prima Firefox.

Gelukkig is dit gemeld als bug en kun je bij de discussie daarover op Ubuntu Bugzilla een workaround vinden. Je gaat namelijk met je firefox naar about:config (gewoon intoetsen in je adresbalk) en verandert general.useragent.vendorSub van 1.0 naar 1.0.4 en je probleem is verholpen!

Hopen dat ze dit zoals al wordt voorgesteld in de Bugzilla thread voortaan meegeven met de security updates.