18 juli 2005

fstab verfijnd voor fat

Maar eens besloten een tikkeltje beter into de fstab opties te duiken omdat het fat schijf permissie gebeuren nog niet helemaal optimaal is ingesteld (ook voor op de ouder bak). Twee situaties met eigen oplossingen dus:

1. Mijn eigen comp: volledige toegang voor mezelf dus.
Hiervoor gooi je achter je vfat schijfje de volgende opties: uid=patrick,umask=002. Simpel en doeltreffend: Je maakt op deze manier met optie uid (user id) alle bestanden op de schijf van gebruiker patrick en met umask stel je de umask van alle bestanden in (in dit geval dus volledige permissie voor de eigenaar waar je patrick van hebt gemaakt en ook voor de groep, wat in principe niet nodig is, maar de groep is automatisch toch root dus daar kun je allen als sudoer of root bij en dat maakt dan dus nog niet echt uit, en een read/execute voor de rest, wat dus ook wel weg kan, maar ik vond het zo wel mooi).

2. De ouder bak: voor alle gebruikers van die comp volledige toegang
Daarvoor heb ik de volgende opties uitgekozen: gid=users,umask=002. Nu heb ik dus in 1 klap alle gebruikers erbij gelapt met de gid (group id) optie, want die zitten allemaal in de users groep. Mensen van buitenaf kunnen niet schrijven door de umask en dat is ook altijd mooi vanuit beveiligings perspectief.