11 juli 2005

GnoeMoe; debje maken

Vandaag heb ik m'n eerste debje gemaakt! De trots kan vandaag niet op. Credits to alle mensen in het gnu/linux kanaal op Utopia! Anyway, here's da deal:

GnoeMoe is een MOO (MUD (Multi User Dungeon) Object Oriented o.i.d.) client; hier kun je dus de verscheidene digitale MOO werelden mee in (mij kun je af en toe in Utopia en FantasyMOO vinden). Het is echter niet echt een enorm mainstream gebeuren en dus zijn de mogelijkheden wat karig; dat wordt zelf compilen voor de 64bitters.

Deze keer ben ik door de utopianen gewezen op de source mogelijkheid van apt get. Ik heb de luon server toegevoegd aan m'n sources.list (deb-src ftp://luon.net/debian unstable main) waarop gnoemoe te vinden is en de source van gnoemoe gedownload:

# apt-get source gnoemoe

Voordat je nu aan de gang kunt zit het erin dat je nog wat dependencies mist, dus om die op te halen doe je eerst

# apt-get build-dep gnoemoe

Vervolgens cd je de aangemaakte map in (je herkent em meestal wel) en begin je simpelweg te compilen.. normaal gesproken, want na een consult bij de maker van dit progje bleek dat de dependency boel nog niet helemaal oke is; je moet zelf nog even ruby1.8, ruby1.8-dev en ruby (zonder iets) installeren. Die ruby is een "meta-package" dat normaal gesproken de nieuwste versie van ruby meeneemt. In principe kun je ruby1.8 dan weglaten, maar mocht er een nieuwere versie zijn dan neemt ie die dus mee en het is niet helemaal zeker of de boel ook compleet backwardscompatible is dus to be on the safe side kun je beter ruby1.8 ook expliciet meenemen.

Als het goed is ben je dan klaar met de dependency zooi: on to the debbing. Dit is in principe weer een vrij simpel commandotje dat als het goed is al het ./configure en make werk in een keer klaart:

# dpkg-buildpackage

Wel even goed om te melden dat je voor dit hele proces dus wel een deb source nodig hebt, bijvoorbeeld dus via apt. Als de source geen debian map heeft werkt het allemaal niet zo simpel geloof ik.

Maar goed. Dat gedaan en dan is je debje al klaar! Best lekker. Even dpkg -i [debje] en de boel is helemaal officieel geïnstalleerd. Daar doen we het voor.

En voor degenen onder jullie die hier allemaal geen zin in hebben en ook op 64bit zitten: hier is het debje.