12 juli 2005

Java 64 bit

Met Java krijg je hetzelfde verhaal als bij zo'n beetje alle niet-standaard programma's onder 64bit: a story of troubles. Deze keer ligt het aan het grote Sun, de maker van Java, dat niet voor een standaard 64bits linux versie heeft gezorgd. Gelukkig kwam ik via het Ubuntu Forum op het spoor van een site waar men een Java Runtime Environment (die je dus nodig hebt om Java dingen in je browser te draaien) heeft nagemaakt en ook meteen van een 64bits deb heeft voorzien. Goede zaak dus!

Om te beginnen downloaden we het dus even van een van de vele mirrors; het bestand dat je moet hebben is te vinden op elke ftp in debian/pool/non-free/j/j2se1.4-amd64/ en daar vind je iets in de geest van j2re[versie]. Die pak je dus mee.

Dan de installatie: eerst moet je nog even java-common installeren met bijvoorbeeld apt-get. Eventjes dpkg -i j2re[versie].deb en dan is het alweer geklaard (tenzij tijdens de installatie nog wordt gezegd dat je nog steeds wat mist; in dat geval moet je dat ook nog ff apt-getten)! Mozilla Firefox is meteen juist ingesteld dus dat is ook mooi meegenomen. Java on baby!