14 juli 2005

Linux is besmettelijk

Tenminste, als je met mij in aanraking komt... ik ga vandaag de derde computer infecteren (eerdere slachtoffers waren een oudere bak hier bie pa en moe thuus en de lap van een van m'n huisgenoten in de stad)! Dit keer is de nieuwere doos in het ouderlijk huis aan de beurt. Zoals gezegd ben ik het namelijk zat het constante gezeik met spyware, virussen en andere rotzooi aan te moeten horen ("Paaaaat, de computer gaat zo langzaam, maak het, maak het!" waarna ze de boel zelf weer grondig overhoop gooien (niet helemaal hun schuld natuurlijk, ze weten gewoon te weinig en het interesseert ze niet genoeg om goed alles in de gaten te houden, bekend probleem I reckon)).

Anyway, met Ubuntu (en Linux in het algemeen) heb ik daar geen last van, dus in de hoop daarmee van het gezeik af te raken gooi ik het er bij hun ook maar eens op. Eerst even de bestaande partities schoonvegen en wat inkrimpen met het oude vertrouwde Paragon Partition Manager uit mijn Windows dagen (duurt wel een paar uur, maar dan heb je ook wat) en dan maar laarzen (booten toch) die vers gebakte Ubuntu Hoary i386.

De installer doet zijn werk op de gebruikelijke niet automatisch werkende DHCP na (dat fixen we later wel weer met dhcpd o.i.d.) dus dat zit wel weer snor. Na de eerste reboot begint apt alles te installeren en voor je het weet is het login scherm al weer aangekomen. Prima!

Blijkbaar heeft het overnieuw automatisch proberen in te stellen van het netwerk toch zijn werk gedaan, want ik kan na het inloggen meteen updaten vanaf het internet. Al met al lijkt het erop dat de operatie is geslaagd! Eigenlijk het posten niet eens waard zo probleemloos, maar dat is misschien ook wel eens leuk voor de verandering.