14 juli 2005

NVIDIA

Op de ouderlijke bak schijnt het nog niet helemaal goed te zitten met de grafische kaart. Er zit namelijk een GeForce FX 5200 in en hoewel dat niet de top der topkaarten is (zeker vandaag niet meer) kan hij toch minstens een resolutie van 1280x1024 aan, terwijl bij Systeem > Voorkeuren > Schermresolutie maar maximaal 1024x768 te kiezen is. Even een specifieke NVIDIA X driver installeren dus.

Aptitude biedt zoals meestal wel uitkomst: installeer nvidia-glx en nvidia-settings. Nu zou ik verwachten dat het meteen zou werken, maar blijkbaar is er meer nodig (ook een reboot werkt niet). Gelukkig biedt Ubuntuguide.org uitkomst. We volgen dus de daar uitgezette procedure:

$ sudo cp /etc/X11/xorg.conf /etc/X11/xorg.conf_backup $ sudo nvidia-glx-config enable $ sudo gedit /usr/share/applications/NVIDIA-Settings.desktop

In dat bestand voegen we de volgende tekst in:

[Desktop Entry] Name=NVIDIA Settings Comment=NVIDIA Settings Exec=nvidia-settings Icon= Terminal=false Type=Application Categories=Application;System;

We slaan het bestand op (dit is dus de bekende handmatige methode om een icoon aan het menu toe te voegen) en doen ctrl-alt-backspace om X te herstarten (als dit niet werkt, maak je dr daarna gewoon een reboot van, werkt net zo goed, maar duurt iets langer) zodat de instellingen worden toegepast. En als alles dan goed is gegaan kun je nu bij resoluties alles kiezen! En das mooi.

Het zal u echter niet ontgaan zijn dat we nu voor het login scherm ineens een groot NVIDIA logo hebben en hoewel dat er best leuk uitziet is het verder vrij nutteloos. Ik ga het hier echter maar niet uitleggen want het staat hier vrij duidelijk beschreven. En klaar is u!