04 juli 2005

Pan revisited

Ik verveel me (ik moet leren, maar ik heb ff geen zin) en als ik me verveel neig ik ertoe nutteloze zooi te downloaden, maar ja dan moet je wel ff iets hebben om mee te downloaden. Tot op de dag van vandaag heb ik mezelf tevreden proberen te houden met aMule, maar de ezel is echt te sloom voor woorden vergeleken met downloaden van usenet. U ruikt het al (of je hebt gewoon de titel gelezen, jij geslepen snoodaard) ik ga een usenet client installeren en na een korte rondneussessie lijkt het erop dat de meesten kiezen voor het al eerder kort door mij besproken Pan en wie ben ik dan om daar niet in mee te gaan.

Gaan we maar weer dan; even de nieuwste versie (0.14.2.91, een beta) downloaden en compileren...

Hahaha dacht je bijna dat dat zomaar even ging! Nee gelukkig gaat er altijd iets mis; deze keer mis ik pcre met versie minstens 4.0. Het pakket dat je hiervoor even moet aptgetten is libpcre3-dev (het is bij mij op het moment versie 4.5, waar ze nou met die 3 vandaan komen..). De volgende configure poging vertelt me dat ik ook het pakket libgnet-dev moet aptgetten en, prijs de heer (o.i.d.), configure komt er daarna door.

Fase 2, make, verloopt zonder problemen en ook sudo make install gaat prima. Starten die zooi dus ($ pan)!

Het eerste dat positief opvalt is de taal, lekker Nederlands, altijd fijn. Na een korte intro/config wizard komen we in het programma dat gelijk vraagt of ik de groepenlijst wil downloaden en er ook best gelikt uitziet (waarmee ik schoon, strak, functioneel en gewoon niet te geknutseld bedoel). Dit gaat zonder problemen dus vervolgens maar eens een groepje van dichtbij bekijken; ook het headers (kopteksten, how cute) downloaden van alt.binaries.ftd gaat van een leien dakje. Het lijkt erop dat het programma prima werkt (in tegenstelling tot mijn vorige ontmoeting met de package versie)!

Het decoden van bestanden lijkt te werken, maar jammer genoeg ondersteunt het programma op dit moment geen nzb (een soort torrents voor usenet; hiermee hoef je niet alle dingen apart op te zoeken en te decoden, dat doet het programma dan automatisch). Iemand is wel bezig met een patch die deze functionaliteit zou moeten toevoegen, maar goed om nu weer opnieuw te compilen voor iets wat op zich niet broodnodig is, dat laten we eerst maar even (wie weet bij de volgende versie ff). In ieder geval:

  • Het werkt meteen
  • Het ziet er goed uit
  • Het is ook in het Nederlands

Conclusie: die shit is fijn. Even nog een menu itempje aanmaken en dan ga ik lekker alvast wat muziek uitzoeken voor op vakantie!