06 juli 2005

Patenten, mijn billetjes

Elke beetje opensource fanaat heeft zich de afgelopen tijd in ieder geval bezig gehouden met en waarschijnlijk druk gemaakt om de kwestie van Europese software patenten. Het plan om deze in te voeren zou vooral voordelen bieden voor softwaregiganten met veel geld; immers, zo'n bedrijf heeft advocaten om bij schending van zijn patenten de schender plat te sueën, maar omgedraaid is het vrijwel onmogelijk voor een klein bedrijf om zijn rechten te verdedigen omdat ze zichzelf dan keihard falliet procederen.

Bovendien zou het voor programmeurs een stuk moeilijker worden om zich met hun werk bezig te houden aangezien ze constant op zoek zouden moeten gaan naar of hun code niet al ergens gepatenteerd is. Mocht dat zo zijn dan ben je dus nog verder van huis want dan mag je mooi iets anders gaan bedenken.

Nu valt voor dit alles met een flinke kronkel in je hoofd misschien nog wat te zeggen als er tenminste fatsoenlijk om zou worden gegaan met patenteren, maar dit is dus niet het geval, wat de huidige pending patenten uitwijzen. Het is namelijk nu ook al mogelijk je patenten in te dienen, maar je hebt er gewoon niks aan. Ze worden echter wel 'grondig' bekeken en goed- of afgekeurd. Nou, I dare you om eens even te bekijken wat voor belachelijks er zoal door deze controles heen heeft weten te glippen en dus met een goedkeurig van de patentwetgeving voor software daadwerkelijk als patent zou worden erkend, waardoor iedereen die gebruikt maakt van de in zo'n patent beschreven technieken moet gaan betalen aan de patenthouder (tenzij de houder er natuurlijk niets voor vraagt, maar ja...).

Al met al een vrij slecht idee zou je zeggen, maar op vrij ondemocratische wijze waren deze plannen door aansporing van lobbyisten (grote bedrijfjes) er bijna doorgedrukt. Gelukkig was daar Polen die de boel vertraagde en uiteindelijk kwam het gisteren tot een definitieve stemming over de toekomst van dit idee...

En haleluja, met een enorme meerderheid is er tegen gestemd en is het idee dus een aantal jaar van de baan. Natuurlijk blijven de lobbys niet slapen en bovendien betekent een afwijzing op Europees niveau niet direct dat op nationaal niveau niet verder kan worden gepraat. Desondanks is dit een vrij grote overwinning, hoewel de oorlog niet voorbij is. Zie voor meer over deze stemming dit Tweakers.net artikel.

Gelukkig heb ik een idee om deze oorlog en ook andere oorlogen, zoals bijvoorbeeld de dreiging van het verlies van vrijheid op het internet, definitief in het voordeel van de vrijheid te laten eindigen: het hele systeem onder een GPL!

Dus in principe gewoon een pc, maar verkocht onder een soort GPL (een licentie) die je het recht geeft alle op de onder die systemen ontwikkelde software te gebruiken, aangezien hij gemaakt is met die machines en bovendien primair voor die machines. Natuurlijk moet het ook mogelijk zijn hiermee software voor andere machines te maken, maar daar kun je te maken krijgen met patenten ofzo. Op deze manier niet; net als bij de GPL waarbij het zo is dat alle software die je maakt met behulp van andere software onder de GPL ook weer onder de GPL valt, is het dan zo dat alles wat bij die systeem licentie hoort onder bescherming van die licentie staat.

Lijkt mij wel een strak plan, hoewel ik bij nader inzien denk dat het toch niet helemaal waterdicht is... Nou ja, we zullen zien wat de tijd ons brengt.