15 juli 2005

Systeem brede instellingen

Ook als vervolg op de vorige: het blijkt dat een aantal instellingen nogal lokaal zijn, zoals bijvoorbeeld het opgeloste probleem in Firefox en het aanpassen van de schermresolutie. Beide zijn tot zover blijkbaar alleen op mij van toepassing (even ingebroken bij broederlief).

Hoe gaan we dit oplossen? Eerst maar eens het Firefox dilemma. Iets zegt me dat we in /usr/lib/mozilla-firefox aan de gang moeten, dus eens even kijken. Na een korte zoektocht heb ik meteen beet: /usr/lib/mozilla-firefox/default/pref/firefox.js bevat alle instellingen in tekst vorm. Even zoeken naar general.useragent.vendorSub en het daarachter staande 1.0 veranderen in 1.0.4.

Een korte check bevestigt het vermoeden: dit werkt prima! Wat me meteen op een volgend idee brengt om de menschen up to date te houden: een startpagina met daarop veranderingen en tips enzo! Een kleine extra zoektocht brengt me echter op een apart Debian bestandje en ik vermoed dat als je daar iets invult dat het dan de dingen in dat vorige ding nog weer override en dat het bovendien niet wordt geedit als Firefox wordt geupdate (mijn vermoeden wordt gevoed door de inleidende tekst van het bestandje die dit exact vertelt). Das natuurlijk nog handiger. Wat doen we dus: kopieer de lijn die we net hebben aangepast in z'n geheel naar dit Debian bestand (/etc/mozilla-firefox/pref/firefox.js). Daarbij ook maar even de waarde in het eerste bestandje weer terug op 1.0 zetten, dat gebruiken we toch niet meer.

Dan nu even verder met systeem brede resolutie instellingen want het login scherm gaat ook op 1280x1024 en ik wil hem eentje lager (1152x864) aangezien de verversingssnelheid dan hoger kan (75Hz t.o.v. 60Hz) en dat scheelt nogal aan de ogen en de hoofdpijn.

Eerst maar weer eens op instinct (moet toch wat geleerd hebben zo onderhand):

$ sudo gedit /etc/X11/xorg.conf

Ik had hier al eerder wat uit zitten proberen; ik had onder section "Screen" bij subsection "Display" met depth 24 bij modes een "1280x1024" erbij gezet en deze verander ik dan in 1152x864. En joepie de poepie: dit werkt! Voortaan dus wat beter kijken als ik instel voor de hele computer.