Arch Linux "Review"tje
Na zorgvuldig beraad en precaire overweging (lees: vrijwel willekeurige selectie uit de DistroWatch lijst) heb ik gekozen voor Arch Linux. Dit is een distro die kiest voor een optimalisatie voor de nieuwere i686 processor architectuur i.t.t. het i386 dat bij de meesten is blijven plakken uit vroeger dagen. Bovendien kiezen ze voor het leveren van een basissysteem met niet te veel fratsen zodat je naar eigen believen de boel onbelemmerd uit kunt bouwen. Dat idee beviel me dus wel.
Volledig werkend na installatie wordt echter ook als frats gezien door deze distro en hierom is het dus geen geschikte distro voor absolute beginners (weest gewaarschuwd). Met een beetje voorkennis kun je het echter wel een eindje schoppen.
Nog even terug naar de installatie: deze is (voor mij) aangenaam verrassend. In plaats van de vaak ondoorzichtige, maar mooie menuutjes die je in de wat grotere distro's tegenkomt is het een lekker simpel stappenplan procedure programma. Je kunt deze stappen, waaronder het kiezen en installeren van pakketten en het voorbereiden en partitioneren van de harde schijf, los van elkaar starten in welke volgorde je dat zelf het liefst doet (al wordt terecht aangeraden het in de aangegeven volgorde te doen). Je hoeft zelfs niet eens alles binnen dit programma te doen aangezien de installatie cd je gewoon in een werkend linux systeem met een aantal terminals brengt. Dit levert je dus de mogelijkheid om bijvoorbeeld zelf je schijven snel te mounten als ze al klaar waren. In ieder geval een zeer vrijblijvend systeem dat je in staat stelt de installatie te regelen zoals je dat zelf wilt. Erg leuk.
Als je daar dan door bent is het zoals gezegd nog niet meteen DVD's draaien geblazen; er is wat manual config nodig. Zo heeft root nog geen wachtwoord en dat is op zich wel grappig, maar daar moet natuurlijk wel even wat aan gedaan worden. Ook de extra non-root gebruikers moeten nog even worden toegevoegd.
Met een beetje mazzel kun je echter wel vrij snel al het internet op (ik had zelf rc.conf opgekloot tijdens de installatie); dhcpcd werkt like a charm en links (een tekst browser) staat klaar om in je surf verslaving te voorzien.
X is nog een puntje dat niet standaard wordt gestart hoewel je het wel kunt installeren. De configuratie is echter niet gelijk optimaal ingesteld, maar na wat gestrompel kwam ik tot de conclusie dat je met een simpel startxfce of startx (voor resp. xfce of window maker als window manager) de grafische omgeving binnen kunt komen. Later nog even uitzoeken hoe ik dit bij het opstarten voor mekaar krijg.
Al met al kan ik zeggen dat dit een op het eerste gezicht behoorlijk goed werkende distro is, met nadruk op het feit dat het wel erg ongeschikt is voor de 'Plug & Play'ers onder ons. Als je echter niet helemaal tevreden bent met de klare koek van een Ubuntu, Fedora of SuSE zul je je hiermee volgens mij wel vermaken en er bovendien een hoop interessants van leren.
DUS!
Reacties:
Plaats ook een reactie
<< Terug naar de hoofdpagina