10 september 2005

Pacman

Nee, die niet, I'm talkin' bout package managin' bitch (sorry, teveel GTA)! Nee maar Arch Linux dus; we hebben hier namelijk te maken met een eigen package manager onder de naam pacman. Deze maakt ook nog eens gebruik van eigen packages op basis van iets aangepaste tar.gz's, dus geen rpm of deb en dus ook geen enorme repositories, maar daar moet je maar mee leren leven (schijnt makkelijker te worden als je je het zelf maken van packages eigen hebt gemaakt, waarvoor in Arch Linux een naar verluidt erg simpel systeem zit).

Anyway, hier is de basis deal. Zoals ook bij apt zul je waarschijnlijk met de nieuwste package lijsten willen werken, en om dit te bereiken gebruik je

# pacman -Sy

Dit werkte bij mij meteen prima. Als je nog een repository wilt toevoegen kun je dat overigens doen in /etc/pacman.conf, maar de standaard reps werken dus prima. Volgende meest gebruikte actie is dan lijkt me het upgraden van al je programma's naar de nieuwste versie. Dit doe je zo:

# pacman -Su

en natuurlijk kun je er ook -Syu van maken om beide acties in 1 klap te tackelen.

Lijkt me al met al dus vrij simpel (eigenlijk is dit stukje haast overbodig) en aangezien het meteen allemaal ook lekker werkt lijkt het er op dat dit een waardige vervanger van apt is.

Bron: Arch Linux Installation Guide