21 november 2005

Beagle

Tentamen periode achter de rug dus het wordt weer tijd voor wat ontspanning. En what better om bij te ontspannen dan een heerlijk makkelijke zoeksessie? Vrij weinig lijkt me!

Eerlijk gezegd was ik nooit zo onder de indruk van het idee dat Beagle uitdroeg: "Quickly find the stuff you care about."... so what? Dat kan ik zelf ook en bovendien is er toch al een Bestanden zoeken functie, what more do you need? Misschien nog steeds wel niets, maar na toch maar eens een keer wat rond te hebben gesurft en bovendien na herhaalde vermelding op Jos' blog werd ik toch iets enthousiaster. Dit programmaatje heeft toch zeker wel wat extra's te bieden boven de gebruikelijke zoek functie, maar ik zou zeggen laat de filmpjes in de eerste link voor zich spreken.

Hoe kom je dan aan dit uiterst fijne stukje progsel? Nou ja de basis spreekt natuurlijk weer eens redelijk voor zich, we zitten toch in Ubuntu man! Also, met een korte

# apt-get install beagle
# beagled

zijn we er al weer. Je kunt beagled ook starten in een Toepassing uitvoeren schermpje (alt-F2), zodat je je terminal venster niet open hoeft te houden (wel zo makkelijk). Nu zijn we dus in principe klaar om te beginnen. Het is echter aan te raden eerst nog even beagle-settings te starten, ook te vinden via Systeem -> Voorkeuren -> Search & Indexing. Hier kun je naast je home directory nog een aantal dirs toevoegen die je wilt laten doorzoeken (zo heb ik een aantal doc dirs toegevoegd, wie weet wanneer het van pas komt).

Klein minpuntje (hoewel te vergeven; het programma is nog in ontwikkeling): het automatisch laten starten van de zoek- en indexeerdiensten werkt helaas niet helemaal, wat inhoudt dat je telkens na het inloggen weer je beagled moet starten. Dit lossen we op (met dank aan Roeland) door beagled toe te voegen aan het lijstje onder "Programma's starten" bij Systeem -> Voorkeuren -> Sessies.

En het zoekfestijn kan beginnen! Het zoeken schijnt via de terminal te kunnen, maar ik houd het maar bij het Beagle Search apparaatje in Toepassingen -> Hulpmiddelen, een lekker Gnomesk grafisch schilletje. Heerlijk spul, probeer uit die shit!