28 december 2005

aMSN

Als we dan toch bezig zijn met instant messenging; aMSN Messenger 0.95 is sinds zondag uit. Natuurlijk is deze nieuwste versie nog niet via uw plaatselijke apt boer te verkrijgen, maar gelukkig is hier gewoon een Ubuntu 32-bits debje te downen van de aMSN mensen zelf. Even een sudo dpkg -i amsn_bla.deb dus en het feest kan beginnen.

Onder Linux is dit programma ongetwijfeld de meest accurate MSN kloon te noemen. In tegenstelling tot het MSN deel van Gaim ondersteunt het custom emoticons (zelfs de bewegende), webcam gebruik en heeft het echte MSN geluiden die niet door pingelen als je de focus op het betreffende venster hebt zoals Gaim wel doet en MSN Messenger zelf niet. Bovendien ziet het scherm er bijna hetzelfde uit als het product van onze Microsoft vriendjes, maar dan zonder de chupa chups look en de idiote banner onderin. Zo kan ik nog wel even doorgaan; punt is dat dit product een haast volwaardige vervanger van de Microsoft versie is.

Het aMSN hoofdscherm, ingelogd
Het aMSN hoofdscherm met Ubuntu thema
Deze lof wordt echter mijns inziens overschaduwd door het feit dat het gewoon een lelijk programma is. Het is gemaakt met Tcl/Tk en hoewel dit ongetwijfeld een erg leuk en handig, want cross-platform (zodat het ook op je Windoos en je Maccie te draaien is), taaltje is, zorgt het voor een ietwat maffe look en bovendien schijnt het niet mogelijk te zijn normale drop-down menutjes te maken. Ik ben een fan van geïntegreerde graphics en als een programma me dat niet biedt is dat voor mij een flinke turn-off. Ik draai Gnome dus pas je daar maar aan aan!

Gelukkig ben ik blijkbaar niet de enige die er zo over denkt. Hier is een plugin te downloaden die het aMSN uiterlijk aanpast aan je Gnome of KDE thema. Installeren doe je door het uit te pakken in /usr/share/amsn/plugins en vervolgens activeer je het door in aMSN zelf bij Extra -> Plugins desktop_integration te activeren. Als je hiernaast bij Extra -> Skins nu ook nog eens het Ubuntu thema kiest ziet het er allemaal al iets beter uit. De letters zijn alleen nog wat korrelig, maar wellicht komt hier nog een oplossing voor.

Een aMSN gespreksvenster
Een aMSN gespreksvenster
De plugin die het feest afmaakt is aMSN Plus! die dus een aantal functies van de welbekende Messenger Plus! plugin implementeert, zoals de kleurcodes in namen. Ook even uitpakken in /usr/share/amsn/plugins en activeren. Als je nu de gemiddelde Windows overstapper nog niet gelukkig kunt maken kun je het wel opgeven!

Reacties:

Blogger Jos had het volgende te zeggen:

Hier een quote uit mijn (amsn)log met een developer van aMSN. Mogelijk heb je daar wat aan.

[19:22:39] Karel : "Even een sudo dpkg -i amsn_bla.deb dus en het feest kan beginnen." zal al niet meer moeten met volgende ubuntu. ik gebruik ubuntu dapper he. daar kan je gewoon op 'n pakket klikken, paswd ingeven en op install klikken :)

[19:26:18] Karel : voor de niet anti-aliased fonts kan ik je ook zelfs helpen mss ;)
[19:28:33] Karel : dat is nl gewoon omdat tcl/tk 8.4 dat in linux nog niet ondersteunt. Op mac (waar we een grote userbase hebben omdat er geen up-to-date msn messenger voor mac bestaat maar wel veel 'gewone' gebruikers) ziet het er dan ook allemaal veel keuriger uit, omdat bv ook de knoppen de aqua-look hebben in tk .. op windows ziet het er ook frisser uit.

donderdag, december 29, 2005 11:59:00 p.m.  
Blogger Patrick had het volgende te zeggen:

Ha cool! Maar wordt het in dapper dan zo dat nieuwe versies van programma's direct in de apt repositories komen in plaats van in de volgende versie van Ubuntu?

zondag, januari 01, 2006 1:30:00 p.m.  

Plaats ook een reactie

<< Terug naar de hoofdpagina