18 december 2005

Gaim 2.0.0 beta 1

Een van de door mij meest gebruikte programma's in Linux is Gaim, de multifunctionele instant messaging client. Gisteren is hiervan een beta versie uitgekomen en enthousiast als ik om de een of andere reden ben wilde ik dit wel even uitproberen. Echter liever niet zonder de oude, stabiele versie op te kloten. Dit doen we als volgt.

Om te beginnen even de ~/.gaim directory backuppen:

$ mv ~/.gaim ~/gaim && cp -r ~/gaim ~/gaim-backup && mv ~/gaim ~/.gaim

om het allemaal maar eens in 1 groot dik commando te gooien (de &&'s zorgen er voor dat de commando's achter elkaar worden uitgevoerd). Vervolgens halen we hier de bron bestanden op om deze te compilen (pak het dus uit en ga naar de uitgepakte directory). Dit doen we deze keer echter op een ietwat aangepaste manier omdat we er dus voor willen zorgen dat de oude gaim intact blijft. Wat we hiervoor doen is het configure script de opdracht geven om de boel te installeren in /opt/gaim (dit kan ook ergens anders zijn als je dat leuker vindt):

$ sudo mkdir /opt/gaim $ ./configure --prefix=/opt/gaim $ make $ sudo make install

Een commando á /opt/gaim/bin/gaim en je treedt de wereld van gaim 2 binnen!

Previewtje

De stijl van het programma is intact gebleven; lekker simpel, lekker Gnomesk: just the way we like it. Het Contactenlijst venster is echter uitgebreid met een overzicht van de accounts waarmee je verbonden bent, waarmee je ook heel handig de afwezigheid kunt instellen per account of met de grote onderste knop voor alle accounts tegelijk. Erg handig! Al dat gepruts in de menuutjes in de vorige versie is een stuk minder comfortabel. Zie de screenshot hieronder.Een screenshot van het Contactenlijst venster van Gaim 2.0.0 beta 1

Een ander in het oor springend detail aan Gaim zijn de geluidjes, om de een of andere reden een enorme bron van irritatie voor de Microsoft MSN gebruikers onder ons (oké, ik geef toe, het kan inderdaad flink irritant worden op den duur). Voor deze mensen hebben ze er ook een bultje nieuwe geluiden bij gestopt. Het kost je nog wel een kleine tweak om deze in te stellen (Voorkeuren -> Geluiden, en dan onder Methode Opdracht kiezen en play %s (met dank aan Paul) invullen, en vervolgens alle geluiden even bij de juiste gebeurtenissen zoeken; ze zijn te vinden in /opt/gaim/share/sounds/gaim/), maar dan heb je ook wat. De geluiden zijn een beetje lager van toon en lijken wat verder weg of holler ofzo. Ze zijn in ieder geval niet meer zo enorm aanwezig dus ik ben allang blij.

Overigens blijven al je instellingen uit de vorige Gaim gewoon bruikbaar, dus je kunt in principe zo weer verder messagen. Helaas krijg ik m'n MSN account niet gelijk aan de gang (heb je SSL ofzo voor nodig; in ieder geval geen zin om dat nog uit te zoeken), dus voor volledig gebruik wacht ik nog even op de officiële release, maar het vooruitzicht is in ieder geval al goed; een paar leuke toevoegingen en voor de rest de oude vertrouwde Gaim veelzijdigheid en gebruiksgemak!