10 december 2005

Spellingscontrole

Ik weet niet hoe het zit met Ubuntu Breezy's die gewoon officieel zijn geïnstalleerd of in ieder geval zijn upgegrade toen Breezy klaar was, maar ik heb upgegrade naar Breezy toen het nog net niet helemaal af was en sindsdien had ik geen Nederlandse spellingscontrole in OpenOffice. Nu gebruik ik ook haast geen Office programma's dus had ik er weinig last van, maar aangezien ik er nu even gebruik van moet maken voor school dacht ik: laat ik dat er ook meteen maar even in proberen te frutselen.

Wat we hiervoor doen is het myspell-nl pakket installeren met apt-get of synaptic. Dit heeft om de een of andere reden niet zo'n mooi Ubuntu-aanbevolen-pakket pictogrammetje in synaptic, maar er lijkt ook niet echt een alternatief te zijn. Bovendien werkt het prima; even na het installeren in OpenOffice bij Extra -> Opties -> Taalinstellingen -> Linguïstiek de nieuw beschikbare OpenOffice.org MySpell SpellChecker aanvinken en als hij er al stond even bij Bewerken... als taal Nederlands kiezen. Om vervolgens de welbekende, vreselijk irritante, rode rotgolfjes automatisch onder je foute woorden te laten verschijnen vink je, nog steeds in het Linguïstiek scherm onder Opties Automatische controle aan.

Overigens kunnen een hele hoop andere programma's ook gebruik maken van MySpell; in Drivel bijvoorbeeld kun je bij Bewerken -> Voorkeuren onder "Verkeerd gespelde woorden markeren" nu nl kiezen.