09 januari 2006

GnoeMoe 2.0

Meneer van den Kieboom heeft na een flinke periode van stilte weer eens een nieuwe versie van GnoeMoe uitgebracht, een MOO cliënt voor Linux. Dit programma was in z'n vorige versies al uitgegroeid tot de eerste logische keuze als je tenminste een beetje up to date versie van Gnome draaide en daar het meeste uit wilde halen. Bovendien is het naar het Nederlands vertaald en wordt het nog actief ontwikkeld wat niet gezegd kan worden van de meeste andere cliënten. Schijnbaar vond men het allemaal wel af zo, maar gelukkig staat er nog iemand aan het front die het daar niet mee eens is.

Een 32-bits Ubuntu pakketje is altijd direct beschikbaar dus is het voor ons een eitje de boel te installeren. Even downloaden en

$ sudo dpkg -i gnoemoe_2.0.0_i386.deb

volstaat dan om de boel volledig op poten te zetten. Ik weet niet of er nog dependencies zijn die je even moet installeren, want bij mij gaf hij die niet aan en ging het meteen goed. Starten maar dus!

... en gelijk nog maar een keer, want de eerste keer crasht ie om mysterieuze redenen; daarna werkt het echter prima. Verwacht echter geen radicale veranderingen in het uiterlijk (de stap van 0.9.1 naar 2.0 zou dit wel kunnen suggereren), want de meeste veranderingen zijn onder de motorkap aangebracht. De interface was echter al behoorlijk prettig (lekker Gnomey) dus dit is helemaal niet erg.

Een interviewtje met Jesse (de maker dus) leert dat er wel degelijk een aantal voor de doorsnee gebruiker merkbare nieuwe features zijn toegevoegd en oude zijn aangepast:

  • MOO's kunnen nu gebruik maken van een Info venstertje dat dus handige informatie weergeeft over de MOO. Op dit moment maakt alleen FantasyMOO hier gebruik van (rara wie die MOO beheert), maar dit zal ongetwijfeld snel zijn weg naar andere MOO's vinden.
  • Ook de gebruikerslijst is in GnoeMoe flexibeler dan in andere MOO cliënten. Zo kunnen iconen voor ranks in de gebruikerslijst van door de MOO zelf ingestelde locaties worden gedownload, in plaats van de standaard iconen te gebruiken. Zo kan een MOO dus nog meer aan zijn thema worden aangepast dan enkel met behulp van de tekst.
  • Als het goed is verdwijnen er geen hele regels meer, wat wel eens gebeurde als je een andere encoding had ingesteld dan de MOO gebruikte
  • Nieuwe standaard kleur instellingen (tekst is nu zwart op witte achtergrond en de andere kleuren zijn ook aangepast)
  • Het lettertype wordt nu standaard overgenomen van het Gnome monospace systeem lettertype
Wel een leuk lijstje dus naar mijn mening, vooral de gebruikerslijst en infoschermen die MOO's nu toe kunnen passen smaken naar meer. Meer vernieuwing that is. Een beetje nieuw leven in de (voor zover ik heb meegekregen) dode MOO wereld kan zeker geen kwaad. Bij deze dus een driewerf "ga zo door"!