04 januari 2006

Mailserver met Postfix

Met zo'n servertje kun je natuurlijk wel meer dan alleen een siteje opzetten met een bultje fancy features. Een van de mogelijkheden is die van de mailserver en aangezien ik zojuist ook nog eens een domeinnaam (kikkum.net) heb aangevraagd gaan we daar maar eens lekker gebruik van maken door er een apestaartje en een naam voor te zetten.

Als je nu toevallig net (of een tijdje geleden voor mijn part) MySQL al had geïnstalleerd dan zit je net als ik best gebakken, want het enige wat je in dit geval hoeft te doen voor een werkende mailserver is:

$ sudo dpkg-reconfigure postfix

en daar bij postnaam (of mail name) je domeinnaam (in mijn geval kikkum.net) in te vullen en bij het volgende lijstje aan adressen ook je domeinnaam in het lijstje te zetten ("Andere bestemmingen waarvoor post aanvaard wordt"). De rest van de vragen kun je lekker weg-enteren. Nu nog even eventueel je firewall of router instellen zodat poort 25 bij je server aan kan komen en klaar is je nieuwe, eigen, limietloze, supersnelle e-mail adresje (of meerdere als je dat leuk vindt)!

Als je postfix niet al had valt het ook allemaal wel mee; navraag leert mij dat het in dit geval gewoon een geval is van voor dit alles eerst even postfix te installeren:

$ sudo apt-get install postfix

Hierna doorloop je dezelfde procedure als hierboven, of je stelt alles gewoon meteen goed in tijdens de configuratie die je gratis tussen de installatie door krijgt.

Voor de duidelijkheid: je bent nu mailbaar op gebruikersnaam@domeinnaam, waar gebruikersnaam dus gewoon je linux gebruikersnaam is, en je mail is te lezen met:

$ mail

Het is ongetwijfeld mogelijk er nog een fancy e-mail programma als Mozilla Thunderbird aan vast te plakken, maar daar ga ik me nog even niet aan wagen, aangezien ik een console only servertje heb staan.

Reacties:

Blogger Jos had het volgende te zeggen:

Probeer eens te werken met Mutt of anders (makkelijker) met Pine.

donderdag, januari 05, 2006 9:37:00 a.m.  
Blogger Patrick had het volgende te zeggen:

Pine ken ik nog niet, die zal ik ook nog eens uitproberen dan. Nu echter nog even niet want het idee van dit hele gebeuren was meer van 'joepie dit kan ik ook met m'n spiksplinternieuwe domeinnaampje' :)

donderdag, januari 05, 2006 11:06:00 a.m.  

Plaats ook een reactie

<< Terug naar de hoofdpagina