03 januari 2006

Webserver opzetten, LAMP style

Zoals ik eerder al meldde ben ik begonnen met een servertje. Het is niet veel soeps (vooral de harde schijf met zijn prille vorm van dementie is redelijk problematisch), maar het is dan ook vooral om een beetje te experimenteren. Het eerste experiment is om er een webservertje van te maken met MySQL en PHP ondersteuning. Mijn uiteindelijke doel is namelijk hierop een zelfgemaakte blogengine te draaien, maar hiervoor lijkt het me handig eerst de tools onder de knie te krijgen wat betreft configgerij.

Also, erstmal maar es Apache installeren, de basis van meer dan 50 procent van alle webservers (or so I've read). Hiermee tover je je computertje dus om in een simpele server die het web vult met html paginaatjes.

$ sudo apt-get install apache2 apache2-doc

Nu kent u wellicht mijn oorlogje met de router en in dat geval weet u dat ik het niet voor mekaar heb weten te krijgen om een gaatje in de router te prikken om een server op te zetten. Ik kan dus helaas niet aan u laten zien dat het werkt, maar ik kan u verzekeren dat alles gelijk op z'n plaats zit. Het enige wat je nog hoeft te doen is in je home map een map genaamd public_html aanmaken en daarin je html pagina's plaatsen. Als je dan in je webbladeraar naar http://[ip van je server]/~[gebruikersnaam]/[pagina].html gaat wordt die direct weergegeven. Lekker lekker!

Dat loopt dus in ieder geval gesmeerd, maar dit was pas deel 2 van de LAMP setup (deel 1 was dus ons server Ubuntutje). De volgende stap is de installatie van MySQL:

$ sudo apt-get install mysql-server

Tijdens deze installatie krijg je een configuratie gebeuren te zien. Kies hier eerst voor Internet Site (lijkt me duidelijk). De postnaam in het volgende scherm zou je als je server online stond moeten veranderen in [computernaam].[domeinnaam/je-ip-adres], maar aangezien ik m'n servertje eerst alleen lokaal gebruik zet ik er gewoon alleen de computernaam neer.

Et voilá, uw MySQL database gebeuren is klaar voor actie. Ook erg makkelijk dus! Tenslotte nog even PHP dus:

$ sudo apt-get install php5 php5-mysql

Hiermee installeer je ook meteen de zooi waarmee je met PHP data uit MySQL kunt halen. Een korte test á:

<?php phpinfo(); ?>

in een .php bestand met HTML opmaak (dus <html> enzovoort) in de public_html map wijst uit dat ook dit meteen werkt! Gotta love die Debian zooi. LAMP time baby, yeah!

Edit @ volgende dag: Apache verzorgt natuurlijk ook een hoofdpagina op adres http://[ip-adres]/. Om pagina's hier bereikbaar te maken gooi je ze namelijk gewoon in de /var/www directory. Leuk om te weten (met dank aan Hendrik).