13 januari 2006

Weeskinderen

Jaa, deze keer gaan we met weeskindertjes bezig. Eigenlijk bedoel ik: niet meer gebruikte packages. Bijna elke keer als ik met apt-get of synaptic iets installeer, moet ik ook weer een stapel dependencies mee-installeren. Bij de de-installeren worden deze dependecies echter niet ge-deinstalleerd. Zo kan het voorkomen dat bij iemand die van experimenteren houd de schijf volslibt met niet gebruikte libraries en ander grut. Ik ben toevallig zo iemand en was dus ook jaloers op Arch-linux waar het mogelijk is om packages met wortel en al te verwijderen. WAS jaloers ja, want ook op apt gebaseerde systemen is dit helemaal niet zo moeilijk. Men installere debfoster

$ sudo apt-get install debfoster

En de magie kan beginnen.

$ sudo debfoster

Je krijgt nu een aantal vragen over welke packages je wilt houden en welke niet. Je hoeft niet alle packages bij langs, de vragen worden zo gesteld dat er zo weinig mogelijk zijn. Denk er echter om dat je ubuntu-base, huidige kernel (bijv linux-image-386), bootloader (bijv. grub) en natuurlijk debfoster zelf niet laat verwijderen. Na deze vragen verteld debfoster hoeveel ruimte er vrij komt en begint dan met het verwijderen van de packages.

Debfoster houdt een bestand "/var/lib/debfoster/keepers" bij met alle packages die bewaard moeten blijven. Als je geen zin hebt in de vragen kun je debfoster met de -f optie uitvoeren, zodat er alleen een keepers file voor je wordt gemaakt, deze kun je dan met de hand editen.

Een waarschuwing is echter wel op zijn plaats. Als je niet uitkijkt kun je je systeem aardig naar de knoppen helpen, weet daarom wat je doet! Ik heb debfoster nu 1 keer echt gebruikt, dus mn systeem is aardig schoon. Maar ik zal proberen om het elke maand een keer uit te voeren om het systeem ook schoon te houden.