AWStats
In tegenstelling tot Visitors kan AWStats wel met verschillende virtual hosts aan de gang. Dit is een behoorlijk voordeel mijns inziens, dus gaan we hier maar eens mee aan de slag. Te beginnen met de installatie:
$ sudo apt-get install awstats
Voor de configuratie heb ik vervolgens dit blogstukje geraadpleegd; ik zal hieruit de belangrijke punten even samenvatten:
- cd naar /etc/awstats/
- Kopieer hier voor elke virtual host waar je stats van wilt het bestand awstats.conf naar awstats.virtualhostnaam.conf waar virtualhostnaam iets is in de geest van avecpinguin.kikkum.net.
- Ik heb nu de volgende aanpassingen gemaakt in dit nieuwe bestand:
- Verander in LogFile="/var/log/apache/access.log" apache in apache2
- LogFormat=4 moet LogFormat=1 worden.
- SiteDomain="" moet zijn SiteDomain="virtualhostnaam".
- In de volgende optie, HostAliases, kun je elke alternatieve naam voor je site (die heb je in kunnen stellen in je sites-available bestand met ServerAlias) aangeven. Volg hiervoor de aanwijzingen in de tekst erboven.
- Verander DNSLookup=1 in DNSLookup=0. Deze optie zoekt als hij op 1 staat bij IP-adressen de domeinnamen op wat vertraging van je server veroorzaakt. Als dit je niet uitmaakt en je het toch leuk vindt om er namen bij te zien dan kun je hem op 1 laten staan.
Wat een gedoe. Nu maar eens starten dan:
$ sudo /usr/lib/cgi-bin/awstats.pl -config=avecpinguin.kikkum.net -update
Hiermee wordt er een database aangemaakt met data die vervolgens omgezet kan worden in mooie pagina's. Om deze database regelmatig te blijven updaten kun je er een cronjob van maken. Doe hiervoor
$ sudo crontab -e 0,10,20,30,40,50 * * * * /usr/lib/cgi-bin/awstats.pl -config=avecpinguin.kikkum.net -update >/dev/null 2>&1
En sluit hierna nano af met ctrl-x (sla het bestand op!). Nu wordt elke 10 minuten de database geupdate. Allemaal leuk en aardig, maar nu wil ik toch wel eens resultaten zien. Hiervoor gebruik ik methode twee van de Setup pagina op de AWStats site. Om dit te doen moet je nog wel even de Perl plugins voor Apache hebben geïnstalleerd. Dit doe je met
$ sudo apt-get install libapache2-mod-perl2 $ sudo /etc/init.d/apache2 force-reload
Ook moet Apache Perl bestanden weer kunnen geven in plaats van dat ie ze als downloadbare bestanden aanbiedt. Hiervoor is een aanpassing in de Apache configuratie nodig. Dit kunnen we netjes doen door een bestand /etc/apache2/conf.d/cgi-bin aan te maken met de volgende inhoud:
ScriptAlias /cgi-bin/ /usr/lib/cgi-bin/
Je kunt het ook anders doen door een bestand /etc/apache2/conf.d/htaccess aan te maken met deze inhoud:
AllowOverride Options
In het eerste geval maak zorg je er voor dat alleen scripts die in de map /usr/lib/cgi-bin staan gestart mogen worden. Ze zijn dan te bereiken op adres http://domein/cgi-bin/script. Op deze manier kunnen alleen personen met toegang tot de cgi-bin map scripts toevoegen. Dit is dus de veilige manier. Wil je wat meer vrijheid dan kun je de tweede manier toepassen. Als je dit doet kun je door in willekeurige mappen een bestand .htaccess aan te maken de scripts in die map draaibaar maken. Je zet zo echter ook de kraan open voor een flinke hoop andere opties, dus qua veiligheid is dit niet de beste optie. Vertrouw je iedereen op je server echter volkomen dan kun je het bestand met de volgende inhoud opsieren om scripts in die map draaibaar te maken:
Options +ExecCGI
Ik heb gekozen voor de eerste optie, omdat het awstats.pl script al in de cgi-bin map geplaatst staat en ik in dit geval m'n systeem het liefst zo laat als het is. Je kunt nu dan dus eindelijk (na nog een korte $ sudo /etc/init.d/apache2 force-reload) je statistieken bekijken met een URL als http://kikkum.net/cgi-bin/awstats.pl?config=avecpinguin.kikkum.net.
En dat ziet er al meteen een stuk beter uit dan visitors! Sowieso is het leuk dat het in het Nederlands is (zou iemand met een Engels of anderstalig OS eens kunnen checken of dat voor iedereen persoonlijk wordt veranderd?) maar ook de layout is wel lekkerder en sowieso staat de info er een stuk duidelijker op. Een succes verhaal dus.
Reacties:
Hier iemand met een engels sprekend OS! De pagina verschijnt bij mij helemaal in het engels hoor
vraag me af hoe awstats ook maar 1 directory / website kan monitorren ipv /var/www
Ik moet zeggen dat het mij inderdaad ook een raadsel is; in de access.log bestanden zie ik niks van de aliassen terug en andere bestanden gebruikt awstats volgens mij niet.
Eigenlijk twijfel ik er ook aan of het uberhaupt wel klopt dat hij de aliassen onderscheidt; sommige stats lopen gewoon bij alle aliassen door elkaar (evenveel van de ene als van de andere gedownload bijvoorbeeld). Twijfelachtig gedoe in elk geval.
Plaats ook een reactie
<< Terug naar de hoofdpagina