15 februari 2006

Infrarood poort

Na een redelijke bult gekloot en wederom de hulp van een paar Utopianen is het me uiteindelijk gelukt de infrarood poort op mijn laptop prima werkend te krijgen (het bleek uiteindelijk zelfs vrij simpel te zijn). Dit om verbinding te kunnen maken met m'n mobieltje (Nokia 6230; alles is te accessen, zie daarvoor een volgende post). Vandaag dus even een spoedcursus Infrarood poorten installeren onder Ubuntu. Laten we meteen beginnen met het belangrijkste:

$ sudo apt-get install irda-utils

Hiermee installeer je een bultje tools die verbindingen op kunnen zetten via de poort. Om nu je poort automatisch te laten activeren kun je het handigst even rebooten (voor zover ik weet; misschien kan het ook wel anders, maar dat heb ik niet geprobeerd), Ubuntu detecteert en activeert dan automatisch de boel. Dit geldt trouwens wel alleen als je een infrarood poort hebt die ondersteund wordt door een van de drivers in het irda-utils pakket, maar volgens mij is de makkelijkste manier om hier achter te komen bovenstaande procedure. Je weet dat de boel werkt als er bij

$ ifconfig

een stukje met de kop irda0 bij is gekomen.

Om het feest nu compleet te maken voeg je nog even een lijntje met

ircomm-tty

aan /etc/modules toe en doe je om nog een reboot te voorkomen ook meteen even

$ sudo modprobe ircomm-tty

Nu kun je ook met sommige programma's die liever een bestandje in /dev hebben om het infrarood ding te gebruiken aan de gang. Er zijn nu namelijk een 32 tal bestanden bij gekomen onder de naam /dev/ircomm# waar # een getal in de reeks 0 t/m 31 is. Vul een van deze bestandsnamen dus in als er in zo'n programma (Wammu bijvoorbeeld, zie ook volgende post) om een device wordt gevraagd.

Als je meteen even wilt spelen met je infrarood apparaatje kun je dit even proberen:

$ sudo irdadump

Je krijgt als alles goed werkt dan de hele tijd te zien wat de poort ontvangt (hierbij staat standaard de naam van je eigen computer). Leuk speelgoed!