21 februari 2006

Liferea 1.0.5

En daar istie dan, de nieuwste Liferea, deze keer helemaal in het Nederlands! Deze heerlijke nieuwe versie (sorry, ik zal proberen me in te houden, maar een beetje opscheppen mag wel toch?) is natuurlijk vers van de pers en dus nog niet te verkrijgen via onze lieve apt repo's. Omdat ik echter zo enthousiast ben dat ik iedereen wil laten genieten (hopelijk) van dit stukje werk heb ik besloten er zelf even een debje voor te koken.

Natuurlijk hebben we voor dit recept allereerst de nieuwste source van het progje nodig. Pak deze uit (tar -xzf) en zet de uitgepakte map voor het gemak even in een nieuwe map. Ga dan deze map binnen en doe

$ wget http://archive.ubuntu.com/ubuntu/pool/universe/l/liferea/liferea_1.0.4.orig.tar.gz $ wget http://archive.ubuntu.com/ubuntu/pool/universe/l/liferea/liferea_1.0.4-1ubuntu2.dsc $ wget http://archive.ubuntu.com/ubuntu/pool/universe/l/liferea/liferea_1.0.4-1ubuntu2.diff.gz $ dpkg-source -x liferea_1.0.4-1ubuntu2.dsc

om de nieuwste deb source van Liferea uit de Ubuntu repositories (versie 1.0.4, eigenlijk bedoeld voor Dapper Drake, de volgende versie van Ubuntu) te downloaden en uit te pakken. Het plan is nu om de bestanden in die deb source die gebruikt worden om er een deb van te maken te gebruiken om van de 1.0.5 source ook een deb te kunnen maken. De enige extra directory in de deb source is de debian map, dus deze kopiëren we meteen maar even naar de liferea-1.0.5 map uit de nieuwste source. Ga vervolgens deze liferea-1.0.5 directory, nu inclusief debian map, binnen voor het volgende spannende deel.

Namelijk het aanpassen van de bestandjes in de debian map aan deze nieuwere versie van Liferea. Na een korte inspectie lijkt dat echter neer te komen op enkel een kleine toevoeging aan het changelog bestand, en wel de volgende:

liferea (1.0.5-1) dapper; urgency=low * New upstream release. -- Patrick Bos Tue, 21 Feb 2006 18:00:00 +0100

Ziet er wel grappig uit dacht ik zo. Nu even weer zorgen dat je in de liferea-1.0.5 map terecht komt en dan

$ fakeroot dpkg-buildpackage

Ik moest hiervoor eerst nog weer even een aantal dependencies ophalen (libgtkhtml2-dev, firefox-dev en libdbus-glib-1-dev), maar daarna; holladiejee, daar is je lekkere nieuwe Nederlandse Liferea pakketje! Maar dat niet alleen, er is meteen een hele reeks aan leuke spulletjes bijgemaakt, zoals de liferea-gtkhtml en liferea-mozilla pakketten (voor de HTML weergave in het programma) en bovendien de bestanden die je normaal gesproken binnenkrijgt als je een deb source ophaalt met apt-get. Wat leuk!

Voor de hele reeks bestanden kun je natuurlijk weer terecht op m'n debjes pagina; ook de source is dus deze keer hier op te halen, voor als je hem zelf ff in elkaar wilt zetten voor bijvoorbeeld op je Mac of op je 64bits Ubuntu.

Updateje: Blijkbaar heb ik me niet helemaal aan de GNOME vertalers regels gehouden. Gaan we even fixen dan. Tot die tijd kan er echter natuurlijk prima gebruik gemaakt worden van deze "foute" vertaling.

Reacties:

Anonymous Anoniem had het volgende te zeggen:

GNOME-vertalersregels, bedoel je zeker :P

(sorry, kon het niet laten)

dinsdag, februari 21, 2006 7:21:00 p.m.  

Plaats ook een reactie

<< Terug naar de hoofdpagina