18 februari 2006

Liferea reviewtje

Vanwege de lekkere integratie die Evolution biedt in de rest van Gnome (o.a. in de kalender die je krijgt als je de klok/datum-applet aanklikt en in Beagle) ben ik weer afgestapt van Mozilla Thunderbird. Een nadeel van Evolution ten opzichte van Thunderbird is echter dat het geen feeds (RSS, Atom, enzovoort) weer kan geven. Nu kan ik natuurlijk weer teruggaan naar de Live Bookmarks functie van Mozilla Firefox, maar ik heb goeie dingen gelezen over Liferea, dus gaan we dat eens uitproberen.

Installeren gaat gewoon door het liferea pakket met apt-get te installeren. Geen problemen wat dat betreft dus. Meteen maar eens starten dus in het Toepassingen -> Internet menuutje. Het eerste wat opvalt is zoals in de meeste Gnome programma's het strakke, schoongepoetste uiterlijk. Dit wordt echter een beetje ontsierd door een blauwige balk met menu's; had van mij niet gehoeven. Ook is het een beetje jammer dat ik niet automatisch een Nederlandse versie krijg.

Als je bovendien gewend bent aan de luxe die Thunderbird je biedt wat betreft weergave, namelijk volledig in HTML, zul je op het eerste gezicht in Liferea van een koude kermis thuis komen. De inhoud van de feeds wordt namelijk ontdaan van de originele opmaak. Vervolgens komt er weliswaar een standaard Liferea sausje overheen, maar meestal heeft de originele opmaak toch een leukere uitstraling.

Klinkt tot zover niet bepaald positief dus. Als je er echter even over nadenkt is het misschien helemaal zo gek nog niet om gewoon alleen de tekst op te halen; dit levert je natuurlijk een snelheidswinst op. Bovendien kun je wel gewoon op de link van het item klikken om de HTML versie te bekijken (als je dit in Liferea zelf wilt laten weergeven moet je bij Preferences even onder Browser "Open links in Liferea's window." aanvinken en het programma opnieuw starten). Hier komt nog eens bij dat het programma behoorlijk snel opstart. Wat betreft snelheid is dit programma dus zeker een aanrader.

Ook de indeling van het programma is lekker overzichtelijk. Aan de linkerkant staan alle feeds, in te delen in mappen, maar vooral de handige Unread "map" is erg handig; al je ongelezen items ga je zo snel bij langs. Aan de rechterkant kun je kiezen tussen een weergave met bovenaan een lijst van artikelen en onderaan het artikel zelf en een weergave waarin alle artikelen gewoon direct onder elkaar staan. Vooral deze laatste weergave in combinatie met het Unread gebeuren geeft je de mogelijkheid om snel door al je nieuws, blogposts en ander feedsel te bladeren, zonder telkens al je aparte feed mappen door te zoeken, zoals in Thunderbird en Firefox.

Er is na de installatie al meteen een flinke verzamling feeds aanwezig (vooral van sites over open source software). Hier nemen we natuurlijk echter geen genoegen mee, maar het toevoegen van feeds gaat gelukkig erg gemakkelijk met de New Feed knop. Als ze eenmaal toegevoegd zijn kun je bovendien voor elke feed instellen hoe vaak je hem up wilt daten en hoeveel items er bij elke update opgehaald moeten worden. Zelfs is het mogelijk een wachtwoord en gebruikersnaam in te stellen voor als je privé feeds wilt bekijken die dit nodig hebben (ik ben ze nog nooit tegengekomen, maar het is ongetwijfeld erg cool).

Al met al moet ik zeggen dat ik dit progsel goed zijn werk vind doen. De keuze die gemaakt is wat betreft snelheid versus eye-candy pakt voor mij redelijk goed uit; uiteindelijk gaat het in de meeste gevallen natuurlijk om de inhoud van de items. Ik kan me echter voorstellen dat er mensen zijn die liever direct hun zooi weergegeven zien in volle HTML glorie. Het lijkt mij dus geen slecht idee de mogelijkheid om alles in HTML weer te geven toe te voegen, in elk geval als keuze naast de standaard kale weergave.

Ik geef Liferea een 7,5; het loopt best lekker, maar het is nog voor verbetering vatbaar.