Nokia 6230 via infrarood: Wammu, Gammu en Obex
Infrarood op stoom, klaar om er iets mee te gaan doen. In mijn geval komt dit neer op kloten met m'n Nokia 6230, maar de hier beschreven programma's werken ook (soms misschien zelfs beter) met een breed scala aan andere mobiele telefoons (zie bijvoorbeeld hier). Dus let's talk business:
Weer veel dank aan de mensen uit Utopia.Wammu
Eerste agendapunt: Wammu, een mooi progseltje in Gnome style, waarmee je een aantal basis dingen kunt doen. Zo kun je SMSjes ophalen en opslaan, je belstatistieken bekijken en een aantal kalender functies gebruiken. Vooral dat laatste is misschien interessant voor mensen die hun digitale agenda willen synchroniseren, hoewel er nog geen integratie is met programma's als Evolution (wellicht een leuk idee voor als iemand wat tijd over heeft) en je dus wel zelf alles over zult moeten typen.
Maar laten we het eerst even installeren. Omdat het deb pakket dat de beste man al gemaakt heeft voor Debian is en niet werkt onder Ubuntu, omdat het vraagt om een andere versie van Python dan degene die in Ubuntu standaard is (namelijk die welke in Debian standaard is), zullen we er zelf even één aan moeten maken (of in elk geval moest ik dat doen en kunnen jullie het vervolgens gewoon downloaden van mijn superduper eigen-Ubuntu-debjes pagina). Voeg hiervoor aan /etc/apt/sources.list toe:
deb http://debian.cihar.com/ unstable gammu deb-src http://debian.cihar.com/ unstable gammu
Voor we nu verder gaan is het handig (en essentieel) als je even de pakketten build-essential en fakeroot installeert met apt-get; dit heb je nodig om het pakket te bouwen (en sowieso voor als je zelf wel eens wat knutselt met sources van progsels). Doe vervolgens
$ apt-get source wammu
Vervolgens sprinten we de zojuist aangemaakte map (wammu-nogwat) binnen en toetsen we
$ fakeroot dpkg-buildpackage
gevolgd door de ons zo geliefde Enter knop. Het kan zijn dat dit ding zegt dat je nog een paar pakketjes moet hebben (ik had debhelper en python-dev nog niet, maar gelukkig had ik nog een paar dubbele pikachu's om te ruilen!) dus die haal je dan nog ff met apt binnen.
En nu dat geregeld is maak je het af als volgt:
$ sudo dpkg -i wammu_bla $ sudo apt-get -f install $ sudo apt-get install python2.4-gammu
Een kleine opmerking is hier wel op zijn plaats, want voor het geval je meteen in paniek raakt: het eerste commando hoort niet te werken, want dit wordt vervolgens met behulp van het tweede commando handig gefixt. En dan is je Wammu gereed voor gebruik! Hij staat zelfs al in je Toepassingen -> Hulpmiddelen menutje (bij mij tenminste).
Nou ja gereed; er moet natuurlijk nog wel een beetje geconfigd worden, maar als je infrarood (of bluetooth, daar kan Wammu ook mee overweg) goed werkt en je telefoon klaar is om te verbinden dan is dit een kwestie van in het programma bij het menu Wammu op Search phone te klikken en vervolgens Phone -> Connect te doen. Wil je nu data van je mobieltje plukken dan kan je dat doen vanuit het Retrieve menu. De rest spreekt voor zich lijkt me.
Gammu
Met Wammu kun je dus een paar dingen zoals SMS ophalen lekker makkelijk in een grafische omgeving doen, maar voor de echte power moet je toch bij Gammu zijn. Dit command-line progje kan bijna alles uit je telefoon halen of er juist in stoppen (mits je telefoon dit ondersteunt natuurlijk, wat die van mij helaas niet doet). Ook zijn alle opties veel meer aan te passen aan je eigen smaak. Ter illustratie: als het toetsenbord van je telefoon niet meer werkt, maar je bent verbonden met een computer met Gammu, hoef je je geen zorgen te maken over de inhoud van je mobieltje.
Zoals de meeste powertools in Linux heb je echter ook bij deze het nadeel dat de gebruiksvriendelijkheid ver te zoeken is; het is een puur terminal programmaatje. De man is echter behoorlijk uitgebreid dus volkomen verloren ben je ook weer niet. Zo vertelt dit handige documentje je hoe de boel te configgen zodat een verbinding is op te zetten. Je doet dit namelijk door een bestand ~/.gammurc aan te maken of te editen en er iets in de trant van
[gammu] port = /dev/ircomm0 connection = irda
in te zetten (in het geval van een infrarood verbinding dus). Wat je ook kunt doen is voor port en connection de data uit ~/.Wammu gebruiken als je in Wammu Search Phone hebt gedaan om je telefoon te identificeren; zo weet je zeker dat je de goeie verbinding krijgt. Om te kijken of je nu verbinding krijgt doe je
$ gammu --identify
Als dat lukt kun je alle opties eens uitproberen. De man staat er echt stamp en stamp vol mee, dus leef je uit!
Obex
Wat met Gammu en Wammu niet mogelijk is, namelijk de inhoud van de mappen op de Nokia 6230 waarin o.a. foto's en geluidsopnames worden opgeslagen (de Galerij dus) bekijken, downloaden en opvullen met nieuw spul, kan met ObexFTP gefixt worden. Dit is een programma waarmee je met behulp van het Obex protocol via infrarood kunt FTP'en met je mobiele apparaatje. Om te kijken of je telefoon dit protocol ondersteunt kun je hem even klaar maken voor verbinding en
$ sudo irdadump
doen. Je krijgt dan bij de output van je mobiel (je herkent hem als het goed is wel) een lijstje van de ondersteunde protocollen te zien. Mijn 6230 geeft bijvoorbeeld
14:21:23.802796 xid:rsp bd989468 < 00000b20 S=6 s=2 Nokia 6230 hint=b125 [ PnP Modem Fax Telephony IrCOMM IrOBEX ] (27)
Hij ondersteunt dus gebruik van PnP ... IrCOMM en IrOBEX; de laatste hebben we zoals u ziet nodig in dit geval. Om ObexFTP te installeren doe je gewoon
$ sudo apt-get install obexftp
Nu kun je natuurlijk de stoere bikkel uit gaan hangen door alles gewoon via de terminal te doen met dit progje, maar als je liever een GUI gebruikt moet je bij ObexTool zijn. Om dit ietwat lelijke progje aan de gang te krijgen gaan we als volgt te werk:
Download eerst van hier de (binary) pakketten obextool en tablelist. Vervolgens installeren we deze hap met
$ sudo apt-get install bwidget $ sudo dpkg -i tablelist $ sudo dpkg -i obextool
Om nu je Galerij (of iets anders op een ander apparaat) binnen te komen zet je je mobiel in infrarood-stand en start je het programma met
$ obextool
Het programma zelf spreekt weer redelijk voor zich; downloaden van bestanden en ook uploaden gaat zo wel lekker. Fijn dan!
Het kan echter nog gaver met ObexFS. Hier kun je info vinden over dit programma waarmee je je Galerij (ofzo) kunt mounten! Ik heb echter eerst wel even genoeg gehad van dit alles, dus als iemand hier enorm veel zin in heeft moet ie het zelf even uitzoeken. Mijn mobiel is nu dus in ieder geval volledig vanuit Linux te gebruiken, ook al levert Nokia geen fatsoenlijke tools voor Linux. Mooi voor elkaar dus.
Reacties:
Ik verklaar je vanaf nu heilig!
Infrarood communicatie was immers 1 van de laatste dingen die ik nog onder windows deed en dat is van nu opgelost :) . (Nu nog SD kaartjes kunnen lezen en de windows format is nabij)
Hartelijk bedankt,
Ben
Blij dat ik je heb kunnen helpen :)
Beetje jammer dat bij mij op dit moment (na m'n upgrade naar Dapper) m'n infrarood chipset niet meer juist wordt gedetecteerd!
Balen dus, but I'm on it ;)
ben, ik heb onder ubuntu 6.10 mijn multicard reader al werkend. en kan dus ook sd kaartjes uitlezen en bewerken.
toen ik ze reader op usb aansloot, werden alle stations direct herkend en gemount
succes
Plaats ook een reactie
<< Terug naar de hoofdpagina