26 februari 2006

Visitors

Visitors is een geinig klein progje om een lijstje statistieken over je sites te maken. Dit gebeurt op basis van je Apache logs (gebruik van Apache is dus wel een vereiste). Om het te installeren doen we even

$ sudo apt-get install visitors

Nu heb je een aantal mogelijkheden om het te draaien. Laten we beginnen met de simpelste methode. Ga hiervoor voor het gemak even de map /var/log/apache2 binnen. Doe vervolgens

$ visitors -o text access.log | less

Je krijgt dan in je terminal een lijstje met nog vrij basale statistieken te zien die gelden voor al je sites. Apache maakt overigens standaard elke week een nieuwe log file aan zoals je kunt zien. De ouderen worden daarnaast ook nog gecomprimeerd met gzip. Je kunt in plaats van access.log natuurlijk ook een van deze andere logfiles bekijken. Al met al echter allemaal nog niet bijster spectaculair, maar weest niet bevreesd; er is zoals gezegd echter meer. Een andere, al vrij coole output methode is de volgende:

$ visitors -A access.log -f ~/log.html

Dit commando genereert een html bestand ~/log.html met daarin een nog grotere bult statistieken dan in het eerste commando. Nog leuker wordt het echter als je dit proces nu om de zoveel minuten zou kunnen herhalen om live-statistieken bij te kunnen houden... en natuurlijk voorziet visitors hierin. Geef hiervoor een commando als volgt:

$ visitors --stream -A -f ~/public_html/livelog.html access.log &

Vergeet vooral de & op het eind niet; deze zorgt ervoor dat het programma op de achtergrond blijft draaien terwijl je andere dingen kunt gaan doen. Nu is op livelog.html om de 10 minuten een geüpdate versie van het uitgebreide log te zien. Leuke functie dus.

Jammer genoeg wordt in al deze informatie niet aangegeven via welke virtual servers er op je sites wordt gekeken. Je kunt dus eigenlijk alleen maar de totaalscores bekijken, maar als je gedetailleerdere info wilt zul je het ergens anders moeten gaan zoeken. Dat is dus precies wat ik ga doen (het ergens anders zoeken), maar voorlopig is dit wel even een leuk stukje speelgoed.

P.S.: Voor wie het leuk vindt is hier mijn live logje te bewonderen. Hoe lang ik hem door zal laten updaten is echter nog maar de vraag, maar dat merk je dan vanzelf wel.

Reacties:

Anonymous Anoniem had het volgende te zeggen:

Yo,

je kunt het formaat waarin Apache de logfiles schrijft wijzigen, door %v als de virtual host toe te voegen. Vervolgens kun je makkelijk op die waarde greppen en gedeeltes van je logs in visitor proppen waarmee je statistieken voor bepaalde vhosts krijgt. Zo gebruik ik het ook.

Gebruik van logfiles in een apart bestand per vhost kan natuurlijk ook, maar daar ben ik persoonlijk geen fan van.

maandag, februari 27, 2006 1:31:00 a.m.  
Blogger Joost Schellevis had het volgende te zeggen:

Ik heb een virtual hosting pakket, daar zal het wel weer (net als webalizer) niet op draaien?

maandag, februari 27, 2006 8:17:00 a.m.  
Blogger Patrick had het volgende te zeggen:

@ Knorrie:

Ik denk dat ik sowieso toch maar gewoon voor AWStats ga ;)

@ gwx.nl:

In principe zou het best moeten kunnen werken. Je hebt geen root toegang tot de logbestanden nodig, je hoeft ze alleen te kunnen lezen. Probeer het eens uit zou ik zeggen :)

maandag, februari 27, 2006 5:30:00 p.m.  

Plaats ook een reactie

<< Terug naar de hoofdpagina