07 maart 2006

MenuetOS

Al een beetje zat van al die keuzemogelijkheid in Linux die je opzadelt met bakken code om die keuzemogelijkheid te implementeren waardoor je systeem lang niet optimaal draait? Probeer dan MenuetOS eens! Dit geinige micro-OSje (het draait vanaf 1 floppy, inclusief grafische omgeving!), dat overigens niet gebaseerd is op Linux of andere Unixes, is gebouwd met een aantal functies ingebakken, waardoor je dus geen structuur nodig hebt om externe programma's te draaien. Voorbeelden van deze functies zijn een webbladeraar, een tekst editor, drivers voor je netwerk- en geluidskaart en zelfs een ftp server.

Voordeel van deze opbouw is dus dat het allemaal retesnel gaat (op het opstarten na, maar dat ligt natuurlijk aan het feit dat het op een floppy staat); alle "overbodige" code is er tussenuit gesloopt en dus kom je direct bij de kern van de zaak terecht: het besturen van je computer. Helaas deed bij mij de netwerkkaart driver het niet en dus kon ik niet proberen wat te surfen, maar als troost kon ik wel een aantal ingebouwde 3D programmaatjes uitproberen en ook het tekenen van een eigen achtergrond plaatje met behulp van het Draw programmma behoorde tot de mogelijkheden.

Hoewel ik er dus nog niet veel mee kon (online) is het principe wel erg geinig en als je je eens verveelt is het best leuk om uit te proberen.

Reacties:

Blogger Joost Schellevis had het volgende te zeggen:

Ik weet dat ik me moet schamen, maar ik weet niet eens wat te doen met het .img bestand.

dinsdag, maart 07, 2006 9:28:00 p.m.  

Plaats ook een reactie

<< Terug naar de hoofdpagina