28 maart 2006

MLDonkey

Weer eens iets nieuws uitgeprobeerd op p2p vlak: mldonkey-server, het pakket dat MLDonkey in terminal stijl installeert. Dit is een multifunctioneel download programma waarmee je niet alleen op het ed2k netwerk kunt, maar je ook kunt verbinden met DirectConnect, Overnet, OpenNap, Bittorrent trackers en Gnutella.

Om hiermee aan de gang te gaan installeer je bovenstaand pakketje met apt-get. Tijdens de installatie wordt gelijk gevraagd of je het programma bij het opstarten wilt aanzetten en dit lijkt me wel handig aangezien je dan altijd bij je server (daar installeer ik hem dus op) terecht kunt om even een downloadje aan te zetten.

Om ook daadwerkelijk vanaf andere computers bij de interface te kunnen komen waarmee je downloads kunt starten is nog een korte configuratiesessie nodig. Stop hiervoor eerst het programma (als je bij de installatie ervoor hebt gekozen hem als daemon te draaien) met het commando

$ sudo /etc/init.d/mldonkey-server stop

Nu mag je de configuratie bestanden in /var/lib/mldonkey aanpassen zonder dat er iets stuk gaat. Open daar (met sudo en je editor) het bestand downloads.ini en voeg daar achter allowed_ips het ip-adres toe van de computer (of adressen van de computers) van waar je MLDonkey wilt kunnen besturen (zie het voorbeeld erboven). Sla het bestand op en start MLDonkey weer met

$ sudo /etc/init.d/mldonkey-server start

Als het goed is kun je nu met elke webbladeraar met je MLDonkey aan de gang. Je surft gewoon naar het adres van je server, aangevuld met :4080. In mijn geval is dat http://192.168.1.222:4080/. Voer even het wachtwoord in dat je tijdens de installatie moest opgeven en je kunt aan de slag!

Omdat ik zelf gewend ben aan downloaden via het ed2k netwerk hier even een kort stappenplan om daarmee aan de slag te kunnen:

  1. Ga in de webinterface (op bovenstaand adres dus) naar Servers -> Serverlist. Kies hier de server uit die je wilt gebruiken en kopieer z'n URL (niet alleen het adres, maar de hele URL die in de link zit; doe bijvoorbeeld rechtermuisknop -> Copy Link Location op de link onder Address:Port) naar het Input balkje (tussen Help+ en Input, bovenin). Druk vervolgens op Input. De server is nu aan de All servers lijst toegevoegd.
  2. Ga naar All servers en zoek de zojuist toegevoegde server eruit. Druk nu op de Conn knop die er voor staat om met die server te verbinden. Als alles goed gaat ben je nu dus verbonden; check het even door te kijken bij Connected servers.
  3. Om nu een bestand te zoeken ga je vanzelfsprekend naar Search. Dit wijst allemaal redelijk voor zich. Om de resultaten te bekijken ga je naar Search results.
  4. Om nu een bestand te downloaden klik je simpelweg op z'n link in de Search results lijst. Om te kijken hoe ver het bestand is check je Transfers.
Simple as that! Het mooie aan MLDonkey ten opzichte van andere ed2k clienten is dat je met meerdere netwerken tegelijk kunt verbinden waardoor je dus (voor zover ik begrijp) een hoop meer bestanden kunt vinden. Natuurlijk komt hier dan nog bij dat je ook van niet-ed2k netwerken kunt downloaden. Tot zover bevalt het mij in elk geval prima. De gebruiksvriendelijkheid mag wel wat beter, maar als je er even wat tijd in steekt heb je ook een geinig speeltje erbij.