07 maart 2006

Postfix: meerdere domeinen en doorsturen

Sinds kort wordt ook scarus.nl op mijn servertje gehost en nu wil het geval dat de heren ook mail op hun verse domeinnaampje willen ontvangen. Moet geen probleem zijn dacht ik zo en dat bleek al gauw te kloppen.

Probleem 1: Het toevoegen van een extra domein

Als je wilt dat Postfix mail, die binnenkomt met een nieuwe domeinnaam, accepteert en aan de juiste gebruiker aflevert moet die domeinnaam wel in z'n lijstje staan. Dit lijstje is te vinden in het bestand /etc/postfix/main.cf en wel onder de naam "mydestination". Hierachter kun je dus simpelweg een extra domeinnaam in de lijst zetten (als het goed is staan er al een paar, dus het moet duidelijk zijn hoe het eruit moet zien). Klaar is Kees...

Probleem 2: Het doorsturen van mail

... tenzij je zoals bij mij het geval was te maken hebt met mensen die het wel lekker vinden om hun spiksplinter nieuwe adresje simpelweg te gebruiken als extra poortje naar hun oude adres. Met andere woorden: als je de mail door wilt laten sturen naar een adres buiten je eigen server. Hiervoor heb je in tegenstelling tot bij bovenstaande oplossing ook geen gebruikers nodig op de server zelf, wat op zich ook wel weer lekker kan zijn.

Hiervoor gaan we als volgt te werk. Eerste opmerking is dat je hiervoor niet de domeinnaam in de mydestination lijst moet zetten. We maken voor het doorsturen namelijk een nieuwe lijst genaamd "virtual_alias_domains". Schrijft u met me mee?

virtual_alias_domains = scarus.nl anderadres.com enzovoort.net virtual_alias_maps = hash:/etc/postfix/virtual

Dit zet je dus weer in /etc/postfix/main.cf. Vervolgens maken we het bestand /etc/postfix/virtual aan (gebruik gewoon een teksteditor om hem daar op te slaan) en zetten we daarin het volgende:

webmaster@scarus.nl patrick karel@scarus.nl kareldegroot@hotmail.com willempie@scarus.nl willempie@xs4all.nl

Als je dit voorbeeld zou volgen zou mail dat naar webmaster@scarus.nl naar de lokale gebruiker "patrick" worden gestuurd, karel@scarus.nl zou richting kareldegroot@hotmail.com worden doorverwezen en willempie@scarus.nl komt bij willempie@xs4all.nl terecht. Klar wie ein klontchen dunkt me!

Rest enkel nog de configuratie in te laden en de server opnieuw te starten met

$ sudo postmap /etc/postfix/virtual $ sudo postfix reload

Bron: http://www.postfix.org/VIRTUAL_README.html