16 mei 2006

Spam blokkeren met Postfix

Sinds ik me heb aangemeld bij de Liferea mailinglijst krijg ik ineens bakken met spam binnen. Misschien inderdaad niet zo slim om me daar voor aan te melden terwijl ik er eigenlijk helemaal niks te melden had, maar ik voelde me even cool na die hele vertaling business, dus vandaar. Anyway, na me maar even af te hebben gemeld om de schade enigszins te beperken besloot ik maar eens verder te zoeken naar wat Postfix me te bieden heeft op spamblokkeringsgebied.

Meteen vond ik deze niet al te spannend uitziende pagina met daarop een lijstje handige tips. Ik heb het HELO requiren maar eens aangezet en daarnaast probeer ik de RBL lookup reject methode ook maar eens uit. Voor een flink lijstje van die rakkers kun je hier terecht, maar ik heb gekozen voor de lijsten van ORDB.org, The Spamhaus en SORBS. Eens kijken of dat ze wat afschrikt.

Voor dit alles heb ik de volgende lijnen aan /etc/postfix/main.cf toegevoegd:

smtpd_require_helo = yes smtpd_client_restrictions = reject_maps_rbl maps_rbl_domains = relays.ordb.org sbl-xbl.spamhaus.org dnsbl.sorbs.net

Hierna even de server herstarten met

$ sudo postfix reload

Reacties:

Blogger Jos had het volgende te zeggen:

Vervelend die spam inderdaad. Ik had zelf heel veel last van comment en backtrack spam op digiplace. Is nu helemaal uit de wereld door de laatste release (beta) van Pivot.

Verder gebruik ik altijd een gmail account voor mijn mailinglisten. Altijd goed, genoeg ruimte en niets persoonlijks. Alsof het ervoor uitgevonden is. ;-) Heb je al een gmail account? Ik kan er wel een aan je uitdelen!

dinsdag, mei 16, 2006 8:09:00 p.m.  
Anonymous Anoniem had het volgende te zeggen:

Blocklists zijn eng, grote kans dat je te veel blokkeert.

Ik gebruik ze wel, maar 'advisory', door spamassassin: het verhoogt de spamscore.

Als je ECHT 90% van je spam kwijt wilt, moet je eens naar 'postgrey' kijken: dat is een greylisting daemon voor Postfix. Werkt erg fijn.

dinsdag, mei 16, 2006 9:09:00 p.m.  
Blogger Patrick had het volgende te zeggen:

@ Jos:
Ik heb al wel een gmail account ja, maar goeie tip om die daarvoor te gebruiken! Doe er nu niks mee namelijk (Google's watching me!)

@ Anoniem:
Ik gebruik op dit moment het adres niet echt, alleen nog maar voor testerijtjes enzo. Bedankt voor de tips though, ik zal het eens bekijken en zien of dat als ik eenmaal alles fatsoenlijk op orde heb beter voor me werkt :)

dinsdag, mei 16, 2006 9:34:00 p.m.  

Plaats ook een reactie

<< Terug naar de hoofdpagina