23 juni 2006

giFT

Wat is het?

Weer eens een p2p download progseltje! Net als mldonkey is het in principe een multi-netwerk ding, alleen zijn de beschikbare netwerken nog wat beperkter dan bij ml. Het idee ervan is dat je een kern programma hebt met daar omheen plugins die het mogelijk maken van verschillende netwerken te downloaden aan de ene kant en progjes om de kern aan te sturen en waarmee je dus kunt zoeken en downloaden aan de andere kant. Je ziet echter in de interface niet veel terug van de onderliggende lagen; het wordt zo allemaal lekker simpel gehouden.

Installatie

$ sudo apt-get install gift

Dit geeft je de daemon, de gnutella en openFT plugins en een text-based interface. Als je in plaats van de textbased een grafische GTK (Gnome) interface wilt kun je ervoor kiezen giftoxic of giftui erbij te installeren en voor een KDE interface kun je terecht bij apollon. Het is trouwens mogelijk om de giFT daemon en de plugins op een server te installeren en een interface op een andere computer die dan vervolgens verbindt met de server. Handige shizzle I'd say.

Als je er ook nog een FastTrack (Kazaa) plugin bij wilt moet je even een debje ophalen alhierzo en die vervolgens met dpkg -i installeren. Voor een Ares plugin kun je hier terecht en ook deze installeer je met dpkg -i.

Configuratie

Dit is niet zomaar om de boel even te tweaken, maar een essentieel onderdeel; zonder configuratie start de boel überhaupt niet. Het is echter nogal een FIKSE lijst aan opties, dus ga er maar even voor zitten. Je start de configuratie met

$ gift-setup

Dit stelt de boel in voor de gebruiker waarmee je het start. Het configuratie bestand (en dus de configuratie) dat zo gemaakt wordt is dus specifiek voor die gebruiker. Voor een lekkere lijst met handige aanbevolen waarden verwijs ik u met plezier door naar Bartendavid. Twee kleine persoonlijke toevoegingen aan de lijst daar:

  • Als je giFT op een server hebt staan en je wilt er ook van buiten je netwerk bij dan moet je bij Toegelaten hosts natuurlijk de ip-adressen erbij zetten van de plaatsen waar je het wilt kunnen gebruiken. Pas hier wel mee op, want je zet zo dus wel je computer open voor iedereen die van dat ip-adres vandaan kan internetten.
  • De poorten die je instelt moet je in je router ook open zetten. Als je bovenstaande ook hebt gebruikt moet je dus ook poort 1213 (de poort voor de interfaces) open zetten, anders kun je er nog niet bij.

En draaien die hap

Natuurlijk het leukste deel: aanzwengelen die zooi! Grappig detail om even te noemen is dat de giFTcurs text-based interface ook mldonkey aan kan sturen. Als je gewoon giFT uit laat staan, maar mldonkey wel aan laat staan kun je met giFTcurs dus nog steeds prima aan de gang. Maar dat even terzijde.

De giFT daemon start niet per default op bij het booten dus moet je hem zelf even aanzetten met

$ giftd -d

Nu kun je met elk interface progseltje bezig met downloaden. De meegeïnstalleerde text-based client start je met

$ giFTcurs

Het gebruik van dit programma wijst eigenlijk voor zich (de getallen voor de 'menuutjes' onderin zijn de getallen van de F-toetsen (F1, F2, F3, F4, F5 en F10 dus), maar je kunt het ook gewoon in je terminal venster met de muis bedienen!); gewoon zoeken en downloaden maar!

Op m'n laptop heb ik hierna nog giftui geïnstalleerd. Dit werkt natuurlijk net ff wat handiger dan telkens een terminal te moeten openen, in te loggen via ssh op je server en daar giFTcurs te starten. Je kunt giftui starten vanuit je Toepassingen -> Internet menu. Zodra je opgestart bent en je daemon draait dus niet op dezelfde computer als van waar je giftui start dan vraagt het programma meteen om het adres en de poort van de server. Even invullen dus en klaar is u!