29 augustus 2006

Gtk-LP

Ik kwam zojuist achter een behoorlijk ernstig gebrek in Gnome: het printvenster. Wat een vreselijk niet-functioneel stuk wanprogramma zeg; ik kan er namelijk niet eens aangeven dat ik alleen even of oneven pagina's wil afdrukken! Er is hier reeds door iemand anders een klacht over ingediend en we zullen zien wat er van komt, maar kom op zeg, welke mafkees heeft dat bedacht, zeker in zo'n volwassen stuk code als Gnome...

Anyway, gelukkig is er zoals bijna altijd wel een wat halfbakken oplossing voor het probleem en wel in de vorm van Gtk-LP. Dit programmatje kan wel zo'n beetje alles wat je je maar wensen kan met je printer. Even het gtplp pakketje installeren en je start het programma in de terminal met dezelfde naam (gtklp dus). Daar aangekomen kun je bestanden selecteren om te printen die vervolgens in een lijst komen te staan. Daarna even alles instellen wat je ingesteld wilt en nou ja het spreekt eigenlijk redelijk voor zich.

Je kunt ook vanuit het standaard Gnome printvenster Gtk-LP starten. Dit doe je door als Printer Generic Postscript te kiezen en vervolgens achter Locatie Custom te nemen en in daarachter gtklp in te voeren. Je krijgt Gtk-LP dan zonder het lijstje waarmee je bestanden kunt kiezen en kunt gelijk je instellingen invoeren en printen. Al met al een blijft het zo wat omslachtig dus, maar je moet wat als Gnomer.