27 november 2006

Postfix Maildir & Dovecot

Weer een beetje aan de slag gegaan met de server en dit keer de mail bezorging maar eens aangepakt. Twee doelen:

  • de standaard mbox omzetten naar een Mail map waarin de mails als losse bestanden worden bezorgd in plaats van dat ze in een enkel mbox bestand terecht komen
  • een IMAP server installeren

Om te beginnen met het eerste: dit is simpelweg voor mekaar te krijgen door een eenvoudige aanpassing in /etc/postfix/main.cf, en wel de volgende:

# Zorgt voor Maildir style bezorging: home_mailbox = Mail/

Om vervolgens de wijziging in werking te laten treden doe je

$ sudo /etc/init.d/postfix stop $ sudo /etc/init.d/postfix start

En dat varkentje is gewassen. De volgende vergt een klein tikkeltje meer werk, maar zoals we inmiddels gewend zijn bij de meeste Ubuntu programma's is ook dit te overzien. Je begint natuurlijk met de installatie:

$ sudo apt-get install dovecot

Vervolgens duiken we weer even de configuratie van /etc/dovecot/dovecot.conf in en doen daar de volgende aanpassingen:

protocols = imap imaps listen = * default_mail_env = maildir:~%u/Mail

Dat viel toch ook best weer mee. Nu nog even poorten 993 en/of 143 open zetten (afhankelijk van of je met respectievelijk ssl of tcl wilt verbinden) in de router en daar is je verse IMAP server! Je kunt nu gewoon lekker verbinden met je favoriete mail client die IMAP ondersteunt door simpelweg het adres van je server en je gebruikersnaam/wachtwoord in te voeren. Werkt subliem!

Natuurlijk kun je hiermee nog geen mails versturen, daar is een SMTP server voor. Dit heb ik echter nog niet helemaal uitgevogeld; lijkt me ook niet essentieel, want de wereld zit vol met open relay SMTP servers, dus waar heb je er zelf nog een voor nodig?