17 december 2006

gedit plugins

Hoewel gedit op het eerste gezicht een vrij simpel teksteditortje lijkt heeft het meer in zijn mars dan je zou denken. Natuurlijk kun je gebruik maken van de ingebouwde syntax-highlighting bij het programmeren of websites bouwen, maar er is veel meer te ontdekken: de wereld van de plugins.

Winefish is an sich een prima LaTeX editor, maar eigenlijk is het een beetje een lelijk ding. Gedit daarentegen past perfect in de rest van mijn Gnome omgeving en bovendien is de integratie ervan met andere programma's als Beagle en bepaalde dingetjes die checken welke bestanden als laatst geopend zijn (met toepassingen als in het gnome-main-menu; het best gave, alternatieve, Novell menu, check het eens uit zou ik zeggen) een stuk beter (in Winefish ontbreekt dit namelijk). Gedit heeft echter weer geen handige sneltoetsen om mijn LaTeX files te compilen en het resultaat te bekijken.

Enter: de terminal plugin. Deze is te verkrijgen door het pakket gedit-plugins te installeren. Ga vervolgens in gedit naar Bewerken -> Voorkeuren -> Plugins en je kunt hier de Terminal plugin aanvinken. Vervolgens bij Beeld -> Onderpaneel een vinkje zetten et voila, daar heb je een handige terminal. Hierin kun je in principe dus makkelijk een paar commandootjes kwijt om je tex file te previewen.

Je kunt er echter een bijna complete LaTeX editor van maken met de LaTeXPlugin. Even installeren zoals op de site aangegeven en activeren op dezelfde manier als hierboven en je hebt er een complete LaTeX toolbar bij vol auto-insertable tags en bovendien met een preview in pdf/ps/dvi knop! Om die laatste te laten werken moet je overigens wel eerst nog even rubber installeren met

$ sudo apt-get install rubber

Een andere leuke plugin is overigens de in Ubuntu Edgy (misschien ook in andere versies) standaard bijgeleverde Python Console. Erg handig om snel even een paar regeltjes code uit te proberen of om info of hulp over een bepaalde functie op te zoeken.

Reacties:

Anonymous Anoniem had het volgende te zeggen:

Echt super bedankt voor de tip. Ik was al tijden op zoek naar een goeie LaTeX editor, bij deze heb ik em gevonden. Merci!

dinsdag, december 19, 2006 7:39:00 p.m.  

Plaats ook een reactie

<< Terug naar de hoofdpagina